„Пет артикулационни приказки“ – полезни и забавни

Все по-често децата имат проблеми с артикулацията – не изговарят хубаво звуковете и нямат добра дикция, например. Логопедичните занимания със специалист са отлично решение, но за оптимален резултат се налага родителят да участва активно.

На помощ на деца, родители и специалисти се притичва Бърборка – героиня в книгата „Пет артикулационни приказки“ на Надежда Ножарова (изд. „Фабрика за книги“). Бърборка обича да разказва истории, но и често произнася със затруднение сложни думи като „прахосмукачка“. За да се справи с предизвикателствата, тя разказва приказки, които приканват читателя да прави смешни упражнения с уста и да движи пръсти, китки, та и цялото си тяло.

Артикулационните приказки са кратки и герои в тях са маймунките Мия и Бети, слончето Бимбо и кончето Поли, бръмбарчетата Бръм и Брам, котето Мър и мишлето Цър, пингвините Пинги и Понго.

Сюжетите са съвсем опростени, но упражненията, които се въвеждат чрез тях, помагат на децата от 2 до 8 г. „да развият осъзнатост за различните позиции на органите, които участват в артикулацията“. Приказките дават възможност на възрастния да ги променя, за да отговарят на нуждите на детето, а нежните илюстрации на Елена Василева създават приятно и ведро настроение.

„Родителят тук има много важна роля, защото той е човекът, който ще преведе детето през различните задачи, и от неговите артистични умения и способност да предава знанието зависи доколко успешна ще бъде работата с това безценно помагало.“

„Пет артикулационни приказки с Бърборка“ е написана от логопеда Надежда Ножарова, която създава полезен сборник с пет приказки. Те хем са кратки и забавни, хем канят децата да изпълняват различни упражнения за артикулация, дишане, автоматизация на звукове и словосъчетания, ритъм и мануален праксис – все важни елементи за правилното овладяване на говора. В края на книгата възрастните ще открият инструкции за четене и игра с книгата, за правилното изпълнение на всички упражнения и идеи за адаптиране на книгата към индивидуалните нужди на детето.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.