Песен за Роланд

„Само че в живота рядко всичко се случва така,

както им се иска на хората…“

Изд. ЕМАС издават няколко много интересни поредици за деца една от които е „Класически творби, преразказани за деца“. До момента са излезли „Нибелунгите“, „Парцифал“, „Крал Артур“, „Илиада“ и „Одисея“, но моята първа среща беше с най-новото попълнение в поредицата – „Песен за Роланд” на австрийската авторка Аугусте Лехнер.

„Песен за Роланд” е средновековна поема, която представя легендата за Карл Велики и неговия племенник Роланд. Момчето е син на сестрата на Карл, Берхта, но животът му започва в бедна дърварска колиба, докато родителите му бягат от гнева на краля, който не одобрява рицаря Милон за свой зет. Следват няколко трудни и бедни години за семейството, а след злощастната смърт на баща му, Роланд и Берхта се завръщат в кралския двор. Племенникът се доказва като смел, доблестен и лоялен младеж и бързо става любимец на краля.

Това е времето на вътрешни и религиозни войни и скоро Карл Велики и Франкската империя се оказват въвлечени в продължителна война с маврите в земите на днешна Испания. Войната достига мъртва точка и мавърският крал Марсилио решава да прогони франките с хитър и вероломен план. „Само че в живота рядко всичко се случва така, както им се иска на хората…”

Легендата за Роланд предлага класически дилеми – вярност/предателство, доблест/страхливост, дълг/лично щастие. Сред грохота на битките, счупените щитове и копия и вълшебния зов на рога Олифант се разкриват различни страни на човешката природа. Въпреки дистанцията на времето Лехнер е обрисувала живи характери, а не „плоски” исторически фигури. Самата история е благодатна, с доста обрати, решителни битки, вероломство, интригантство, но и смелост и жертвоготовност.

Голямото предимство на книгата е в това, че Аугусте Лехнер успява умело да преразкаже една средновековна легенда на много достъпен и четивен език, който да привлече младите читатели. При това не жертва духа на епохата, дори напротив.

Ще е престъпно, ако не отбележа и великолепните илюстрации на художничката Пламена Тодорова. Те играят немалка роля за потапянето в атмосферата на далечните рицарски времена. Повечето от декоративните елементи по страниците на книгата са заемки от реални средновековни източници (текстове, керамика и др.), а крайният резултат е наистина чудесен.

Накратко: няма да сгрешите, ако отделите няколко часа от времето си на „Песен за Роланд”.

Автор: Лора Филипова