Пейки във формата на книги ще вдъхновяват децата в Манчестър

Това лято, 58 пейки във формата на книги, ще бъдат изложени в Манчестър, съобщи National Literacy Trust. Проектът е в сътрудничество с Wild in Art и Manchester City Council и е част от проекта BookBench на кампанията Read Manchester. Проектът има за цел да насърчи четенето сред децата в града, повишавайки нивата на грамотност.

Пейките са изрисувани от местни деца и общностни групи и са вдъхновени от книгите и четенето. Повечето рисунки са от любими детски книжки като карираният слон “Елмър”, “Как да си дресираш дракон” и творбите на Роалд Дал и Джулия Доналдсън.

От 10 юли, пейките ще могат да бъдат видяни на много свързани с културата места, в центрове за отдих и магазини из цял Манчестър. Семействата ще могат да ги открият, следвайки маршрута по карта, като в същото време изпълняват различни куизове и игри. На много от местата, където ще бъдат изложени изрисуваните пейки, ще се провеждат и събития, свързани с четенето.

Джонатан Дъглас, управител на National Literacy Trust, казва:

“Много сме развълнувани да видим изрисуваните пейки от талантливите местни ученици и общностни групи. Проучването ни показа, че четенето за удоволствие има важно въздействие върху начина, по който децата се справят в училище. Проектът BookBenches доказва,  че децата на Манчестър са много ентусиазирани читатели.”

Обиколката на пейките (BookBench Trail) бе официално представена на 5 юли на специално събитие. Училища, общностни групи и представители на културни места се събраха, за да отпразнуват упоритата работа и креативността, вложени в проекта.

Вижте и галерията с изрисуваните пейки.