Паулина Станчева

„Колко лесно в детството се минава от брега на

безгрижния смях до брега на плача и обратно.“

П. Станчева

Днес искаме да ви припомним за българската авторка на повести,  стихове, поеми, приказки и разкази за деца – Паулина Станчева. Трябва да знаете, че това е нейният псевдоним, а рожденото й име е Калиопа Костова Баласакиева. Родена е на днешния ден през 1907 г. в Бургас. Детството й преминава край брега на морето, а литературните й опити започват още в ученическите години.

Порасналата детска авторка работи в радио „София” и списание „Жената днес”. (Ако се чудите какво е това списание, можете да разпитате майките или бабите си. Те с радост ще се отдадат на спомени.)

Творчеството на Паулина Станчева е много разнообразно – от стихчета, приказки и разкази за малките („Новата червена шапчица”, „Горско училище“, „Умница: Разкази за малкото Ани”, „Марийкина рокличка”, „Немирното облаче“, „Двете братчета и Суска“) до поеми, повести и романи за по-големите деца („Д’Артанян се връща победител“, „Златната петорка“, „Момчето с котвата”, „Момчето с хубавото име“).

Произведенията й се отличават с уважение към децата и разбиране на техния поглед към света. Паулина Станчева е носителка на литературната награда „Петко Рачев Славейков“ на Министерството на просветата за 1986 година.

Писателката умира през 1991 г. като оставя след себе си над десет книги за деца. През миналата година посмъртно бе издадена и нейна стихосбирка за възрастни – „Отлитане на лястовиците”.

Макар че творбите й са създадени предимно през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век и неизбежно отразяват духа и идеите на тогавашното време, те биха събудили интереса и на днешните деца. Просто детското любопитство, както и влечение към белите и пакостите са универсални, нали? Затова ако имате късмет и попаднете на някоя от книжките на Паулина Станчева, докато ровите в запазените детски библиотеки на родителите си, не се колебайте, а я разгърнете!

 Автор: Лора Филипова