Пътеводител за „Подземните хроники“: 1. част – Поредицата

„Подземните хроники“ е първата поредица на авторката на „Игрите на глада“, Сюзан Колинс. Петте книги за премеждията на Грегор в Подземната страна се появяват в периода 2003 – 2007 г. и са преведени на над 20 езика.

Преди близо 800 години чудак на име Бартоломю Сандуич повежда група от хора надолу към земната кора в търсене на нов, по-добър живот. Тази група открива Подземната страна, населявана от години от създания, завладели свои територии. Хората се установяват в Долната земя, създавайки каменния град Регалия, столица на чудноватата страна.

Животът на долноземците е ръководен от пророчествата на Сандуич, завещани им под формата на издълбани в каменните стени текстове. В тях често се споменава Воина – горноземецът, който ще преплете съдбата си с тази на долноземците в епичната битка с най-коварните им врагове – плъховете…

Грегор е типично американско момче, живеещо с майка си, баба си и двете си по-малки сестри – Лизи и двегодишната Бутс. Единственото, което липсва в живота на младежа, е баща му, изчезнал точно преди две години, седем месеца и тринайсет дни…

 

Един ден Бутс пада през един от петте входа към Подземната страна и Грегор я последва. Долу той научава, че е предполагаемият Воин от пророчествата на Бартоломю Сандуич. Грегор се отправя на опасно приключение срещу плъховете и крал Горджър за спасяването на баща си, следвайки Сивото пророчество.

Ревю на книгата ще откриете тук.

 

Грегор е прекъснал всички връзки с Подземната страна, но Бутс е отвлечена и той е принуден да се завърне в Регалия. Според Гибелното пророчествоо плъх с цвят на стар сняг, наричан Гибелния, иска да убие бебето. Заплашена ли е Бутс?

Грегор се отправя на пътуване по вода…

Ревю на книгата ще откриете тук.

 

Грегор се връща за трети път в Подземната страна. Поводът е избухналата чумна епидемия сред топлокръвните й обитатели. Следвайки думите от Кървавото пророчество на Бартоломю Сандуич, отбрана групичка се отправя на опасна мисия за намиране на лекарство против чумата. Успехът й виси на косъм почти до края, а изненадващите срещи с неочаквани съюзници и неподозирани врагове носят нужното напрежение и обрати.

Ревю на книгата ще откриете тук.

Горноземецът вече често посещава Регалия. Гибелния е достигнал чудовищни размери и създава проблеми. При мисията за намиране на лекарство против чумата Лукса е обещала на мишките помощ при нужда. Сега те изпращат уговорения сигнал за бедствие и Грегор, Лукса и компания се отправят на мисия, за да им помогнат. За съжаление всичко сочи към неизбежен кървав конфликт…

Ревю за книгата ще намерите тук.

В Последното пророчество на Бартоломю Сандуич,  е Пророчеството за Времето, предсказва смъртта на Воина. Към града настъпва армия плъхове и Грегор трябва да защити града и да прибере семейството си вкъщи. Шифъра на ноктите трябва да бъде разгадан, иначе всички ще загинат.

Тази война се води, за да сложи край на всички войни. Съдбата на Подземната страна и на великия воин Грегор Горноземеца е заложена на карта, а времето неумолимо изтича.

Ревю за книгата ще намерите тук.

Повече за автора и поредицата прочетете в първата част на пътеводителя, посветен на „Подземните хроники“: