Първобитко – уроци по човечност от каменния век

Навярно много от вас, като чуят за история и музеи, си представят скучни лавици и тихи коридори, надписи “Не пипай” и “Снимането забранено”. Но историята може да бъде много увлекателна!

Точно това ни показва доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, в своята приказка “Първобитко” – за човечето от миналото, което по неволя се озовава в нашия свят. С много хумор, достъпен език и чрез илюстрациите на Не Вена, в книгата са вплетени познания за древните българи, за техния бит и обичаи.

Петьо се наслаждава на дългоочакваната зимна ваканция, която прекарва с баща си и приятели в планината. Но тъкмо когато мисли, че животът му не би могъл да бъде по-хубав, се натъква на един симпатичен дребосък.

“Висок колкото химикалка, с рошава руса глава и боси крачета, на които бяха вързани нещо като сандали…”

Човечето получава името Първобитко и следва Петьо в настоящето, което се оказва много различно от всичко, с което е свикнал.

Дребосъкът се дуелира с непознатия в огледалото, защитава се от играчките, забърква цял куп лудории и пакости, но най-важното – спечелва сърцата на Петьо и неговите приятели.

С разказите си ги отвежда в миналото, където опасностите дебнат от всяка крачка, където деца и възрастни се трудят, за да заслужат храната си, и се учат как да живеят в хармония с природата.

“- Не е възможно да имате знаци за всичко – отсече едно от момчетата.

– Не е необходимо. Жрецът казва, че трябва да се записват само важните неща.”

Заедно с Първобитко, децата разбират как да бъдат добри един към друг, как да си помагат и преодоляват различията си. Научават се на уважение и търпение, грижа и състрадание. Но малкото човече започва да се чувства все по-тъжно и Петьо осъзнава, че трябва да намери начин да върне приятелчето си там, където то принадлежи.

Единственото нещо, което нарушава разказа на Бони Петрунова, е наличието на немалко печатни и пунктуационни грешки в текста, които няма как да останат незабелязани. И все пак, тази слабост си струва да бъде простена и преглътната заради отличния краен резултат.

“В каменен или космичен век

все са стари новите проблеми.

Запомни, родил си се човек,

ай – я, и бъди човек навреме.”

Книгата можете да откриете в Национален исторически музей, като изпратите запитване по имейл, ако не сте в състояние да отидете лично.