Първият буквар за деца с различен майчин език вече е достъпен безплатно

Логопед и специалисти по ранно двуезично развитие разработиха първия български буквар за ученици с различен майчин език от българския, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. Той е достъпен безплатно на сайта prepodavame.bg и учителите могат да го използват през новата учебна година като допълнителен материал при усвояването на уменията за четене. Само за седмица са направени повече от 400 заявки от учители за изданието от България и света.

Букварът “Четем с Ася и Явор” е подходящ и за български деца в чужбина, които имат ограничен контакт с българския език, ученици в начална степен, които изпитват затруднения с четенето до 2.-3. клас и всички деца, които искат да се научат да четат. Автори на буквара са логопедът Акулина Арикова и специалистите по ранно двуезично развитие д-р Анастасия Новикова и Вяра Михайлова. Автор на илюстрациите е художничката Елица Попова. 

“Четем с Ася и Явор” включва три отделни книги: Буквар за деца, Буквар с насоки за работа за учители, и “Моите букви” – приложение за изработване на тактилни букви. Материалите съдържат общо 40 теми. Буквите се въвеждат в шест групи. В края на всяка група се предлага обобщителна тема за затвърждаване на въведените в нея ключови моменти. В насоките за работа към обобщителните теми има информация за очаквания междинен резултат и препоръки как възрастния да продължи да работи с децата, в случай че те не са го постигнали.

Повече за концепцията на буквара можете да прочетете тук.

Екипът, създал буквара, продължава да разработва и допълнителни материали за подкрепа на ученици с различен майчин език и техните учители. През следващите месеци предстои да бъдат завършени още: Наръчник за интегрирана езикова подкрепа за учители; Наръчник за езиково подкрепящия учител по математика за 1-2 клас; Наръчник за езиково подкрепящия учител по български език за 1-3 клас (част 1: Развитие на речниковия запас, род и число на същ. имена) и др.

Паралелно с това от Заедно в час подготвят специални педагогически обучения, с които учителите още по-успешно да подкрепят едни от най-уязвимите си ученици.

Букварът и допълващите материали към него са първият цялостен продукт на проекта “Разбираш ли езика на училището”, който се реализира от началото на 2020 г. от фондация “Заедно в час” и сдружение “Интернационална Асоциация ЕдюкАрт”. Проектът цели да създаде учебни материали и полезни ресурси, които да подкрепят децата с различен майчин език в България – едни от най-уязвимите ученици в образователната ни система, и техните учители. От 2021 г. трети партньор в проекта е и фондация “Тръст за социална алтернатива”.

Финансирането на проекта “Разбираш ли езика на училището” се осъществява с публична дарителска кампания. Може да подкрепите проекта с дарение ​​тук.