Панорамните книги на Войтех Кубаща: 3D завръщане в детството

Живеем в интересни времена: едно време мечтаехме да говорим по телефон от улицата, а днес мобилните технологии ни свързват с всяка точка на земното кълбо. Двуизмерните изображения са заменени от три- и четириизмерни и с едно посещение на кино всяко дете може да стане част от 3D филм.

Когато бях дете, нямаше такива технологии, но все пак с приятелчетата ми се наслаждавахме на 3D приказки. Как? С помощта на великолепните издания на чешкия хартиен инженер и художник Войтех Кубаща. Неговите книги „оживяваха“ класическите приказки толкова ярко, че в спомените ми „Спящата красавица“, „Хензел и Гретел“ и „Червената шапчица“ са тъкмо с неговите образи. Старите ми издания са доста изпокъсани от честа употреба и от желанието да разбера как точно са закрепени движещите се части, но за късмет на бъларския пазар се появиха нови издания на тези обичани панорамните книги от детството ми. Благодарение на изд. „ФЮТ“ вече мога да подарявам на малкия ми син истинско 3D изживяване всеки ден, без необходимостта да го водя на кино. 

„Трите прасенца“ (изд. ФЮТ) е първата книга с панорамни илюстрации и подвижни елементи, сътворени от Войтех Кубаща, която се появи у дома. Краткият текст проследява историята на три прасенца, които искат да си направят къща, но не успяват да се споразумеят от какъв материал да я построят. Така се появяват три сгради – от слама, от съчки и от камъни. Скараните приятели живеят доволно и щастливо, докато не се появява Вълкът. Той бързо показва коя къща колко струва и припомня на трите прасенца поговорката „Сговорна дружина планина повдига“.

Кратичката на пръв поглед история може да ви отнеме много време за прочит заради изскачащите (pop-up) и движещи се елементи, които впечатляват децата. Те превръщат обикновената наглед книга в желана играчка.

„Червената шапчица“ е също част от детската ни библиотека. И тук Войтех Кубаща е сътворил чудеса, оживявайки образите на героите от добре познатата класическа приказка.

Картините му са запомнящи се и съм сигурна, че миловидната Червена шапчица и кръвожадният вълк ще се харесат на днешните деца точно толкова, колкото се харесваха на няколко поколения назад във времето.

Ето още от книгата:

В проект „Експериментът“ с малкия Даниел четем много панорамни книги. Тези на Кубаща обаче са сред любимите му и гарантират минимум 30 минути самостоятелна игра с книгата, съставена от разглеждане на панорамните изображения, опит за преразказ на историята, желание да подскаже на героите какво ще се случи по-нататък и искрена радост от щастливия финал.

Разбирането, че само новите технологии могат да превръщат книгите в интерактивни или триизмерни, е твърде погрешно. Взаимодействието на детето с книгата, приемането й като обичана играчка, зависи от начина, по който родителят ще я поднесе. А ако тя е обогатена с елементи като панорамни изображения и подвижни елементи, задачата на възрастния неимоверно се улеснява. В тази връзка книгите на Кубаща, създадени през 50-те години на 20-и век, остават верни помощници на майките и татковците до ден днешен.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие пордкрепяте насърчаването на детското четене в България.