Paddington Bear App: интерактивна книга за най-малките любители на Падингтън

Семейната обич към мечето Падингтън датира още с излизането му на български език. Забавните истории, съчинени майсторски от Майкъл Бонд, превръщат Падингтън в любимец на деца и възрастни, както и в сериозна конкуренция на Мечо Пух. Освен книгите с истории за по-големи деца, издателство „Агата-А“ предлага на българския пазар и четива за по-малките, богато  илюстровани от Р. У. Али. Както вече се досещате, при такова сериозно облъчване от моя страна, съвсем естествено малкият Дáниел познава мечето от Тъмно Перу доста добре.

Изхождайки от факта, че детето ми е от т. нар. „дигитално поколение“, което се ражда с умения да борави с технологиите, реших да задълбоча обичта към четенето с помощта на приложението Paddington Bear, разработено по поръчка на Harper Collins на английски език. За сумата от 8 лв. (към момента на покупката) се сдобих с интерактивна книга, проследяваща първата глава от книгата „Мечето Падингтън“.

Приложението предлага следните възможности (освен чудесна история!):

  • самостоятелно четене, при което детето задава темпото и има повече време да си играе с интерактивните елементи (пърхащи гълъби, пристигащи влакове, разпръскване на пяна, похапване и т.н.);
  • прочит от професионален четец, който помага на малчугана да слуша историята на перфектен английски език;
  • изскачащо прозорче с текста, което подпомага развитието на умение за четене/слушане при по-големите;
  • множество интеракции на всеки слайд, които позволяват на малки и големи да превърнат четенето в игра;
  • запис на аудио/видео/и двете при прочит от страна на детето, както и възможност за редакция на записа. Тази функция подпомага усвояването на процеса „четене“ и позволява на детето да види отстрани как се справя;
  • снимка-портрет на детето с Падингтън;
  • биографична информация за Майкъл Бонд.

Моето дете, разбира се, към момента може да се възползва от малка част от възможностите, предлагани от приложението (заради възрастта си), но инвестицията определено си струва, защото той вече знае – книгите и технологиите не се изключват, а вървят ръка за ръка.

Ако ви е интересно, ето трейлър на приложението:

Автор: Вал Стоева