Пътуващи детски книги в село Величково

Детските книги от инициативата „Пътуващи буккросинг сандъчета“ на Българската библиотечно-информационна асоциация продължават да странстват из България и да радват децата в малки и големи населени места. Ето какво научихме за „Пътуващо сандъче“ №18, пълно със заглавия, номинирани в Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, от библиотекарката Соня Консулова:

„Този месец библиотеката при Народно читалище „Отец Паисий 1930“ в село Величково посрещна Пътуващо сандъче №18 на Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация “Детски книги”. Предвидено е книжките да останат в библиотеката за три месеца, давайки възможност на читателите да ги прочетат преди да се отправят към следващата си дестинация, за да зарадват и други нетърпеливи читатели.

Още в първите дни от пристигането си пътуващото сандъче предизвика голям интерес в библиотеката, защото книжките са нови и непознати, а и се оказа, че са доста забавни и интересни. Малките читатели разглеждат красивите книжки, а каките и батковци ги взимат, за да ги прочетат вкъщи. Очаква се книжките да продължават да привличат младите читатели и техните родители в библиотеката и през идните три месеца.“

Идеята на проекта “Пътуващите сандъчета”  е модерни детски книги да пътуват из библиотеките в страната, да бъдат на разположение на читателите за определен период от време, а след това да продължават към следващото населено място, дало своята заявка за получаване на пътуващо сандъче.

Дарителската акция за набиране на книги бе организирана от фондация “Детски книги”, сайт “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и буккросинг-общността в България. Към акцията се присъедини ИКЕА, дарявайки книгите, набрани от дарителска акция по време на Софийския международен литературен фестивал.