Първи въпроси и отговори. Какво са микробите?

Не мисля, че има майка, която да не преследва детето си с ужасяващи истории за микробите и болестите, които предизвикват.

Понеже аз не правя изключение, но също така знам, че децата хал хабер си нямат от картините в майчината глава, реших да заложа на изпитания метод с детските енциклопедии. Когато информацията е поднесена в книжка, под формата на игра и с кратки изречения (вместо доклади по медицина), желаните знания обикновено намират път към детското съзнание. „Първи въпроси и отговори. Какво са микробите?“ (изд. „ФЮТ“) се оказа и сред малкото издания на родния пазар, покриващи тази твърде важна и тревожна за родителите тема.

Твърди корици, дебели картонени страници, пъстри илюстрации и много капачета с допълнителна скрита информация описват най-точно изданието. В него е обяснено съвсем кратичко и достъпно какво са микробите, какви видове биват (вируси и бактерии), къде живеят и дори как се размножават.

Много полезен е разтворът в книгата, показващ как се разпространяват микробите, как тялото се бори с тях, а също и как ние самите да се предпазваме.

Има специален раздел, който обяснява как действат лекарствата и откъде идват.

Книгата е част от проект „Експериментът“ и с Даниел я прочетохме. Той беше много впечатлен, че по кухненската мивка има повече бактерии, отколкото си мислим. Обсъдихме колко е лесно да се заразиш, ако болен кихне до теб и не си сложи ръката пред устата. Говорихме за способностите на тялото да се пази. Прочитът ми осигури спокойствието да не дудна непрекъснато колко е лошо да си пъхаш ръцете в устата или да пипаш мръсотии – просто припомням, че сме чели за микробите в книгата и ефектът е мигновен.

Изданието е подходящо за малки слушатели от 2 години нагоре.

Автор: Вал Стоева