Отличаваме новите Рицари на книгата

Настава време за дългоочаквания Поход на книгите – събитие, което мнозина четящи и пишещи следят с интерес. Но какво е един поход без рицар? Вместо отговор ви отправяме покана – посочете новите Рицари на книгата, хората, заради които литературата у нас върви напред.

Наградите „Рицар на книгата” се присъждат както на личности, така и на институции. Те са знак на признателност към онези, чийто труд е подпомогнал съществено развитието на книгоиздаването и популяризирането на четенето през изминалата година. При учредяването си през 2004 г. те се връчват на журналисти с най-голям принос в отразяването на издателския бизнес у нас. От 2006 г. е въведена специална награда за политици и общественици, оказвали системна подкрепа на българското книгоиздаване. По-късно през годините към категориите се добавят библиотека/библиотекар и учител/училище. Това са четирите области, в които търсим Рицари на книгата и днес.

Номинации ще бъдат приемани до 10. април през контактната форма в сайта на наградата. Новите носители ще бъдат определени чрез онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“.

През 2022 г. за Церемонията по награждаване бе избран 1. ноември – Денят на народните будители. С 2023 г. се възобновява традицията наградите да бъдат връчвани на 23. април – Международния ден на книгата и авторското право. Събитието ще се проведе в „Топлоцентрала“ (столичен център за съвременни изкуства) от 19:30 ч.

А ето кои бяха носителите на престижното звание за 2022 г.