Отбелязваме 20 март като Световен ден на разказвачеството

Световният ден на разказвачеството (World Storytelling Day) ще бъде отбелязан на 20 март за двадесета поредна година. Всяка година събитията се организират около една тема, а през 2021 г. тя е „Нови начала“.

Целта на инициативата е колкото се може повече хора да отпразнуват изкуството на устното разказване на истории като разказват и слушат истории на своя език в един и същи ден.

Участниците са насърчавани да се свържат с личности от други страни и да превърнат събитието в своеобразен международен фестивал, който да допринесе за разбирането на чуждите култури.

Историите са ключът към знанията, образованието и ученето. Всяко поколение може да предаде мъдростта си на следващото не чрез скучен учебник, а чрез споделянето на истории, които наистина увличат слушателя.

Чрез разказването развиваме умението да се поставяме на мястото на другия и да виждаме света през неговия поглед.

Несъмнено признание за значението на разказвачеството е фактът, че една от най-значимите награди за детско-юношеска литература в света – Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ – включва в своите номинации и устните разказвачи.

Как да отбележим Световния ден на разказвачеството?

Начините са многобройни.

  • Проверете дали читалището, библиотеката, училището или друга институция във вашето населено място организират събитие за този ден.

Ако няма такова, съберете семейството и/или приятели, настанете се удобно и споделете своите любими истории. Правете драматични паузи, преправяйте гласа си за различните герои и включете публиката в историята.

  • Децата участват с особена охота, а импровизираните представления с кукли петрушки, с кукли за пръсти са много подходящи за развиване на разказваческите им умения.

Не пропускайте възможностите и на камишибай театъра.

  • Чувствайте се свободни да развихрите въображението си и да съчините своя собствена история.

Началото на Световният ден на разказвачеството е дадено през 1991 г. в Швеция, а през 2009 г. вече се отбелязва на всички 6 континента (без Антарктида).