От 18 август четем онлайн на български „Икабог“ на Дж.К. Роулинг

Българската версия на приказката „Икабог“ от Дж. К. Роулинг ще можем да четем онлайн на български от 18 август, когато на сайта на издателство „Егмонт“ ще се появят първите две глави. Публикуването на историята ще продължи на части всеки делничен ден до 2 октомври.

Дж. К. Роулинг написва „Икабог“ преди повече от десет години като приказка, която чете преди сън на собствените си деца. Това е самостоятелна история, написана с идеята да се чете на глас. Поради разпространението на вируса Ковид-19, писателката решава да сподели приказката онлайн с читатели от цял свят. Текстът е особено подходящ за читатели на възраст между 7 и 11 години.

Премиерата на книжното издание (печатно и електронно) на „Икабог“ ще бъде през ноември 2020 г. в няколко държави, включително България. Писателката ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Особено вълнуващ е фактът, че българските деца на възраст от 7 до 13 г. също са поканени да нарисуват сцени от приказката на Дж. К. Роулинг, като илюстрациите им ще бъдат включени в българското издание на „Икабог“. Организатор на българския конкурс за илюстрация „Икабог“ е издателство „Егмонт“, а селекцията ще включва 34 детски рисунки.

Заявка за участие в конкурса ще може да се подава на българската уебстраница на „Икабог“ от 18 август (формулярът ще бъде активиран след 12,00 ч.) до 9 октомври. За участие е необходимо запознаване с условията на конкурса, правилата и механизма му на сайта на „Егмонт“.