Островът на смъртта

„Островът на смъртта” попадна у мен преди няколко месеца и оттогава търпеливо изчакваше своя ред да бъде прочетена. Сред цялата купчина книги-за-възрастни някак все не ми оставаше време да стигна до нея, макар че не ми липсваше желания. Самият факт, че романът е написан от дванайсетгодишно момиче – малката Анна Димитрова, силно гъделичкаше любопитството ми и ето, че преди няколко седмици в така натоварения ми напоследък график, най-накрая се отвори свободно място за отдавна жадуваната „Островът на смъртта”.

Както може да се очаква от заглавието и корицата на книгата, „Островът на смъртта” е детска приключенска история с фентъзи елементи. В романа ще срещнете както традиционни приказни герои като русалките, пиратите и вещиците, така и персонажи с по-различна визия като бойни катерици и говорещи черни котки – всичко това, посипано с обилна доза приключенски дух, тийнейджърски хумор и шепа готови да спасят света деца. Младежки закачки и смъртни опасности, искрени приятелства и вражески предателства, свирепи битки и ученическа любов се преплитат в романа, за да създадат едно наистина забавно и леко четиво.

Признавам си, историята ме грабна, макар че на моменти ми се искаше проблемите да не се решават така лесно, като че с магическа пръчица. И все пак книгата е ту по детски забавна, ту наситена с напрежение, ту загадъчна и мистериозна. Е, вярно, съдържа и някои малки неточности – например индианци, които живеят в Африка, но пък предвид възрастта на авторката, можем да си затворим очите за малките недостатъци и да се насладим на приключението, което е създала за малките читатели! 🙂

Доколкото знам, младата Ани вече пише продължение на романа си, което аз лично ще очаквам с голямо нетърпение! Надявам се историята отново да е така увлекателна и може би малко по-задълбочена като сюжет.

А, да! Да не забравя най-важното! Очаквам с нетърпение да разбера какво ще се случи между Кристин и Алекс! 😉

Автор: Вал Маринова

[club]