Остави всичко и чети 2021 – регистрирай се за участие!

В много страни по света 12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски „Остави всичко друго и чети“).

В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги.

Денят води началото си от книгата „Рамона Куимби на 8 г.“, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва.

Именно тази идея на Клиъри подтиква редица организации, ангажирани с насърчаване на четенето, да обявят 12 април, рождената дата на писателката, за Ден „Остави всичко и чети“.

През 2021 г. ние от фондация „Детски книги“ ви каним да се включите в инициативата и да насърчите децата около вас да почетат за 15 минути.

Кога? 12 април 2021 г.
Къде? В училище, у дома, в библиотеката, в парка, в градския транспорт или където и когато е възможно

  • Ако сте учител, отделете 15 минути от часа на класа и позволете на децата да почетат в тишина
  • Ако сте библиотекар, поканете посетителите си да си изберат книга и да се включат
  • Ако сте родител на малко дете, почетете му на глас
  • Ако сте възрастен, който изгаря от желание да почете, включете се!
Как да разберем, че участвате в инициативата?

Каним ви да попълните формуляра, за да създадем накрая интерактивна карта на населените места и читателите/екипите (класове, читателски клубове, семейства), които ще се включат в „Остави всичко и чети“ 2021.

Подаръци ще има…

Попълването на формуляра ще ви позволи да участвате в спечелването на един от ваучерите за книги, предоставени любезно от нашите партньори от онлайн книжарницата „Ние, децата!“.

Късметлиите ще изтеглим на томболен принцип и ще обявим на 12 април 2021 г. в Detskiknigi.com и в профилите ни в социалните мрежи.

Попълване на формуляра за участие

Можете да попълните формуляра тук, без да излизате от страницата. Ако получите някаква грешка или срещнете затруднение, попълнете тук.

Подготвили сме ви няколко изненади – проверявайте тук и в профила ни във Фейсбук. Следете всичко с хаштагове #ОставиВсичкоиЧети, #DEARDAYBG и #детскикниги в социалните мрежи.

Инициативата „Остави всичко и чети“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ като продължение на „Европа чете“ и подготовка за следващата стъпкав работата ни – платформата „Книгоходец“, подкрепена от Национален фонд „Култура“.

Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка, без поставяне на условия за час, място. Датата е 12 април и съвпада с D.E.A.R. Day – Ден „Остави всичко и чети“, който се отбелязва в редица страни по света. 

Партньор в провеждането на инициативата в България е и онлайн книжарницата „Ние, децата!“, която любезно предоставя ваучери за книги. Късметлиите, заявили своето участие чрез попълването на онлайн формуляр, ще бъдат изтеглени на томболен принцип на 12 април 2021 г. и имената им ще бъдат обявени в сайта www.detskiknigi.com и в профилите на фондация „Детски книги“ в социалните мрежи. 

Автор на илюстрацията към „Европа чете“ и „Остави всичко и чети“ е художникът Дамян Дамянов. Неговата рисунка представя България в едната от трите специални книги, предоставени на Европейската комисия от EU Read. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева с пътуващата книга на Europe Reads