Осиновени истории – честни и затрогващи

Чакам излизането на „Осиновени истории“ (ИК Труд) от пролетта и тъй като не чета вестници (историите са публикувани в специална рубрика на в. „168 часа“), имах само обща представа от журналистката Бела Чолакова какво включва книгата. Знаех, че вложила в нея не само много усилия, но и голяма част от сърцето си. Когато най-сетне изданието бе в ръцете ми, все така се случваше, че го разгръщах в градски транспорт, което създаваше 2 проблема – винаги бях на косъм да пропусна спирката си и, притеснително за мен, плачех на обществени места.

„Осиновени истории“ събира 21 разказа на осиновени, осиновители и биологични майки от целия спектър на възможности за осиновяване. Всички те са разказани изключително въздействащо от първо лице с кратко въведение от Бела. Високо ценя факта, че тя не се е изкушила да заложи на сълзливостта и житейската драма, които истории от този тип предполагат в изобилие. Нейните интервюта с осиновени, осиновители и биологични майки са искрени и разкриват вбесяващи административни недомислици, практически подробности и впечатляващо богата палитра от реакции на всички замесени в процеса на осиновяване.

Въпреки различните стилове на разказвачите обаче, историите неизменно предизвикват силна емоционална реакция у читателите. И не защото са тъжни, а защото въпреки трудностите, пречките и обратите на съдбата, винаги става дума за търсенето и намирането на любов. Любов към детето, което осиновяваш, любов към осиновителите, в много случаи любов към биологичните родители и най-вече любов към себе си и твоя уникален житейски път.

В увода към книгата Бела споделя, че не спада нито към осиновените, нито към осиновителите, но вярва в подкрепата на каузи, които не ни засягат лично. Такава кауза за нея е осиновяването и с книгата тя търси не само промяна на обществените нагласи към него, а иска да даде публичност и на законодателната рамка, в която се случва то, да привлече вниманието към пропуските, недомислиците и нуждата от законови промени, както и усилията на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ те да се реализират. В приложението в края на книгата са събрани именно такива статии и интервюта.

„Осиновени истории“ е книга, която трябва да прочетете без значение дали имате личен досег с осиновяването или не. Предстоящите празнични дни са идеалната възможност да осиновите тези истории – гарантирам ви, че впечатленията от тях ще останат у вас дълго, а на собственото си семейство ще погледнете с други очи.

Представянето на книгата ще бъде на 15 декември (събота) от 10 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК.