Още 3+4 детски книги за змейове, лами и дракони

Миналата година на Гергьовден ви препоръчахме 6+2 детски книги за змейове, лами и хали. Тази година допълваме списъка с още няколко заглавия. Този път сме го разделили на добре познатите ни от българската митология змейове и чуждоземските им събратя драконите.

Змейове

„Приказка за Долната земя“ на Ирена Първанова (изд. „Сиела“) се спусна шеметно като на змейски криле над българските читатели и ги завладя. В добрия смисъл на думата.

13-годишният Александър е най-малкото дете от трима братя и сякаш не блести с особени заложби. Готов да прекара лятото в игри пред конзолата си, поради липсата на приятели и занимания, Алекс е силно изненадан от новината, че трябва да прекара лятото в село Вратня при баба си Светла, която смътно помни.

Забутаното село променя живота му на 180 градуса. Баба Светла се оказва свежа, мила, но и загадъчна. Улиците на Вратня наистина не стоят мирно, а жителите са един от друг по-странни. Игралната конзола на Алекс отказва да работи, телефони в селото няма, както и телевизия.

Момчето се запознава с близначките Огняна (Яна) и Димана (Ана) и тримата се впускат в приключение, решени да разбулят загадката на мъничкото селце. Мисията на героите е нищо по-малко от задачата да спасят Горната земя и хората, които обичат.

„Приказка за Долната земя“ е написана в духа на приказките за юнаци и митични същества, но има свеж съвременен привкус, добавен във важни за достоверността елементи. Идеята за вплитането на игралната конзола като карта към ключовете подпомага читателите да влязат по-лесно в историята.

С „Кало Змея“ (изд. „Сиела“) преподавателят по рисуване Милен Хальов ни срещна с Калоян и неговите необичайни способности. А те не случайно са такива. Бащата на Кало е змей и момчето може да се движи адски бързо, да скача надалече, да призовава бури и мълнии. Скоро е въвлечено в борба между добрите и злите сили, които не липсват и в малко градче като странджанската Румица. Враговете са могъщи, потайни и разнообразни. Сред тях има и триглава ламя, разбира се, макар тя съвсем да не изглежда по обичайния начин.

Докато в първата книга момчето-полузмей тепърва се ориентираше на какво е способно, кои са враговете и кои приятелите му, „Кало Змея 2. Чудовища като мен“ продължава и усложнява приключението. Кало, най-добрият му приятел Ерди и сестрите Рая и Йоана се отправят към Долната земя, където се изправят пред куп нови вълшебни същества. И не всички са на тяхна страна. Пък и скромната му дружина си има вътрешни конфликти, които явно ще се разрешат веднъж завинаги в третата част от поредицата, очаквана в края на 2021 г.

Богато илюстрираната вълшебна приказка „Срещи с вълшебни създания“ на младата илюстраторка Цвета Петрова (изд. „Софтпрес“) ни повежда на пътешествие от Пирин до Родопите заедно с Никола и Марко в търсене вълшебните създания по нашите земи. По пътя си те срещат самодиви, русалки, блатници и караконджули, хали и змейове.

Цвета Петрова е съчетала текст, илюстрации и обяснителни бележки, при което се е получил илюстрован дневник, които представя по по-различен начин българския фолклор. Той разказва за живота такъв, какъвто е – с любов, целувки, алчност.

Показани са типични за тогавашния български бит особености и начин на живот. Разказът в „Срещи с вълшебни създания“ тече през очите на младостта, смелостта и любопитството и показва, че във всеки от нас има по малко магия. Подходяща е за деца над 10-11 години.

И трите книги са номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“ 2021, категории „Мечтатели“ и „Майстори“, затова ако сте на възраст от 5 до 16 години, можете да гласувате за някоя от тях от 11 май до 22 септември.

Дракони

Когато чуе „дракони“, поне половината от екипа ни моментално се сеща за култовата поредица на Кресида Коуел „Как да си дресираш дракон“. Ако още не сте я чели, зарязвайте агнешкото и сядайте да поправите този пропуск. Ето и кои други очарователни (или не чак толкова) дракони в детските книги са готови да ви правят компания.

 

Джулия Доналдсън явно има склонност да пише за всякакви създания и при това успява да ги представи в неочаквана от читателите светлина. Поредното доказателство е „Зог“ (изд. „Жанет 45“). Отново в рими, книгата разказва за дракона Зог, който се обучава на драконски умения в училище за дракони. Не е лесно да летиш, да ръмжиш, да бълваш дим, но Зог е твърдо решен да завърши с отличие. На пътя му се изпречват рицари и принцеси, а финалът е колкото очакван, толкова забавен и мил.

Историята за рицари и дракони ще допадне на децата от 4 години нагоре. В книгата е заложена темата за призванието и предлага свеж поглед към темата за професиите, който да послужи като повод за разговори.

„Не събуждайте дракона“ и „Кой обича дракона?“ (изд. „Фют“) са две вълнуващи интерактивни книги на Бианка Шулце, в които детето взаимодейства с текста и илюстрациите като изпълнява реални действия, провокирани от напечатаните букви. Читателят (най-често между 2 и 6 години) издава звуци, гали дракона, пее песни за рожден ден или  измисля чудесни прилагателни, за да повдигне настроението на големия червен звяр.

В „Не събуждайте дракона“ Бианка Шулце е създала история, която най-напред вълнува силно детето, то участва активно, а после заспива доволно. Изпълнената мисия (да се приспи огромният дракон) носи удовлетворение и гарантира, че и утре то ще може да играе вълнуващата игра.

В „Кой обича дракона?“ децата са приканени да броят до десет, да махат на готвачите, да измислят мили и приятни думи, да разсмиват дракона, да пеят и танцуват.

„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“ (изд. „Колибри“) е история, замислена и написана до третата глава от Михаел Енде. След смъртта на прочутия немски разказвач, писателят Виланд Фройнд се нагърбва с отговорната задача да я доразкаже на читателите.

Историята се развива в мрачното Средновековие, когато не са страдали от липса на рицари, разбойници и дракони. Дребчо е син на пътуващите куклени актьори Шишкови, но сърцето му мечтае да стане оръженосец на жестокия и зъл разбойник Родриго Свирепия. Рицарят разбойник иска от момчето да извърши голямо и ужасно престъпление, за да си заслужи мястото.

В „Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“ не всичко е каквото изглежда, затова следва поредица от случки, обрати и заплитания на сюжета. Ще е нужна опърничава принцеса, депресиран крал, властолюбив магьосник и черен като нощта дракон, за да бъде доведена тази история до своя край.

Книгата е най-подходяща за читатели между 8 и 11 години и се надяваме да вдъхнови децата да търсят своето призвание като Дребчо, вместо да кретат по утъпканите коловози на живота.

„Дракончето с шоколадово сърце“ (изд. Ибис“) е първа книга от поредицата на писателката Стефани Бърджес за дракончето Авантюрин. Авантюринът е зелен полускъпоценен камък, но асоциацията с някой, който обича авантюрите е много лесна

Авантюрин е най-малкото драконче в семейството, което се чувства непрекъснато наставлявано и покровителствано. По-големите й брат и сестра вече са открили своето призвание и не спират да високомерничат. Всички знаем, че, човек или дракон, всеки трябва да намери призванието си. Това прави и Авантюрин, която тайно напуска родната пещера и се впуска в приключението на живота си.

Оказва се, че освен влечение към неразумни постъпки и приключения, Авантюрин изпитва и драконовска страст към шоколада. Докъде ще я доведе това и какво ли ще излезе от близките срещи на дракони и хора?

Книгите можете да вземете с код DK19 от

Ozone.bg

„Приказка за Долната земя“
„Кало Змея 1“ и „Кало Змея 2“
„Срещи с вълшебни създания“
„Зог“
„Не събуждайте дракона!“ и „Кой обича дракона?“
„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“
„Дракончето с шоколадово сърце“

Ние, децата!

„Приказка за Долната земя“
„Кало Змея 1“ и „Кало Змея 2“
„Срещи с вълшебни създания“
„Зог“
„Не събуждайте дракона!“ и „Кой обича дракона?“
„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“
„Дракончето с шоколадово сърце“

Booklover.bg

„Приказка за Долната земя“
„Кало Змея 1“ и „Кало Змея 2“
„Срещи с вълшебни създания“
„Зог“
„Не събуждайте дракона!“ и „Кой обича дракона?“
„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо“
„Дракончето с шоколадово сърце“

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.