Още 10 книжни подаръка за празниците :)

След огромния интерес към статията „10 книги, които да подарите за Коледа“, решихме да ви дадем още десет предложения. Вярваме, че сте подсигурили подаръците, но книжните изненади никога не са излишни, нали?

Ето и нашите предложения:

1. Три книги по избор от поредиците „Детективите Агата и Лари“, „Приключенията на Минерва Минт“ и „Сам Силвър, тайният пират“ + формуляр за участие в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ (6 – 13 години)

+++

Читателите на възраст от 6 до 13 години могат да си спретнат чудна книжно-приключенска ваканция с книгите от щафетата, а ако прочетат и трите, могат да изпратят формуляра за участие в играта. Срокът е до 08.01.2015 г., наградите – 1 бр. таблет и 1 бр. електронен четец за книги – са осигурени от страхотната онлайн-книжарница и гейминг-магазин Ozone.bg.

2. Книгата „Вкусна география“ + карта на България + тефтер за планиране на кулинарни приключения (8 – 13 години)

++

Харесва ни тази шарена книга! Пълна е с толкова причудливи ястия от всички кътчета на страната, а докато следите преживелиците на двамата братовчеди и баба им, ще си мечтаете за зелено сирене, нафпавок или пататник. Да се досещате за нещо по-хубаво от това да планираш маршрута за следващата вкусна географска ваканция отсега? М-м-м-м!

3. Книга от поредицата за мечето Падингтън на Майкъл Бонд + билет за филма (6 – 12 години)

+

Обожаваме Падингтън, но вероятно вече го знаете. Той е страхотен като малко дете, което непрекъснато научава нови неща за сметка на нервите на възрастните 🙂 Логиката му е желязна, кашите – също. Но само като го погледнеш, вече си влюбен в омачканата му шапка и в доброто му сърце. Чудесна идея за прекарване на коледната ваканция е прочитът на някоя от книгите, гарниран с гледането на филма, който излиза предпремиерно на голям екран в България на 26 декември.

4. Черно-бели книги за най-малките (0 – 2 години), мотски и скейтборд-приключения за по-големите (3 – 8 години)

+

Черно-белите книги на Весела Крисел са прекрасен подарък за най-малките читатели. Те развиват зрението при бебетата и въображението при малко по-големите. Освен това гарантират, че ще прекарате пълноценно времето си с мъничкото дете, докато влагате вашата собствена интерпретация за случващото се в книжките.

 

Мотовете и героите от „Градът на скейтбордовете“ със сигурност са ви добре познати – не пропускайте да направите подаръчни комплекти с книжки за четене и за оцветяване от двете поредици!

5. Книжка за слона Елмър + календар + плюшена играчка от лимитираната серия или книжка за зайчето Феликс + плюшена играчка (2 – 7 години)

++

Поредицата за слончето Елмър на автора Дейвид Маккий е страхотен подарък за всяко дете на възраст от 2 до 5 години. Карираният герой е различен от събратята си, но тъкмо тази разлика учи малчуганите колко е хубаво да имаш собствена идентичност. Освен книгите, на пазара ще намерите и специалния Елмър-календар за 2015 г., а плюшената играчка е истинско бижу – стига да я откриете, защото бройките са ограничени!

+

За малко по-големите деца препоръчваме чудесната поредица за зайчето Феликс. Докато следите писмата на героя от целия свят, от Луната или от къщата на Дядо Коледа, със сигурност ще научите доста неподозирани факти. Плюшеното зайче Феликс, което също можете да откриете по магазините, ще се превърне в незаменим приятел на детето ви. Ако пък искате да притежавате книжки за Феликс на немски език, както и аксесоари с неговия лик, посетете малкото магазинче Spiegelburg на ул. „Асен Златаров“ 32 в столицата или онлайн-магазина.

6. Книги-игри за малкото таласъмче + таласъмска пижамка + таласъмски карти за игра (4 – 7 години)

Книгите-игри за малкото таласъмче, дело на Никола Райков, са чудесно предложение за игра през ваканцията. Докато детето решава как да продължи историята, може да събира специалните карти по пътя си, да променя характера на героите или да влага в тях качествата, които реши. Вечерта, когато е уморено от игрите, малкото ви таласъмче може да се сгуши в своята специална пижамка и да спи сладки таласъмски сънища 🙂

7. Стихове и приказалки по избор (2 – 7 години)

   

  

Какво може да донесе празнично настроение на малки и големи? Книжките със стихове и приказалки, разбира се! Нашият избор се спира на „Малки същества“ на Петя Кокудева, „Ние, мушмороците“ и „Чудовище вкъщи“ на Виктор Самуилов, „Как се оцветява крава“ и „Весела чета с боси крачета“ на Зоя Василева и чудесните историйки в мерена реч на Мая Дългъчева „На какво ухае зимата?“ и „Пъстри приказалки“.

8. Музикални книги (4 – 13 години)

Както пише Валери Петров в своята музикална приказка,

„Без музика човекът бедняк е последен,

който даже не знае колко много е беден…“

И тъй като словата на великия писател са напълно верни според нас, предлагаме на вниманието ви някои от най-чудесните музикални книги, които се срещат на българския книжен пазар!

   

Творбите на Марко Зимса са подходящи за по-малките на възраст от 4 до 9 години. В тях читателите не само ще научат повече за музикалните произведения като „Лебедово езеро“, „Вълшебната флейта“ или „Годишните времена“, но и ще се насладят на музиката, преплетена в текста по изключително фин начин.

  

Мултимедийният проект „Приказка за вълшебната флейта“ пък е подходящ както за по-големите деца на възраст 10 – 13 години, така и за всеки пораснал читател. Илюстрациите на Пенко Гелев превръщат книгата в шедьовър, преводът на либретото е дело на проф. Борис Парашкевов. Текстът е адаптиран и превърнат в приказка от Юлия Спиридонова – Юлка, която не само е уловила всеки детайл, но е успяла да претвори класическото произведение в интересен за тийнейджърите текст.

9. Книги за разговори (5 – 10 години)

Книгите за разговори са много необходими в днешно време. Те засягат емоциите, чувствата и провокират у децата въпроси по важни теми, които често остават пренебрегвани. Какво е приятелството? А завистта? Трябва ли да отстоявам правата си? Или да говоря безспирно? Все въпроси, които децата си задават, но ние невинаги намираме време да обсъдим с тях.

   

Предложенията ни за коледни подаръци и разговори включват малка част от чудесните произведения, които срещнахме в последната година: „Двете кралства“ на Катя Антонова, поредицата „Философски закуски“ на Брижит Лабе, „Аз искам да бъда…“ на Цвета Белчева и „Когато искам да мълча“ на Зорница Христова. Всички те вървят чудесно с чаша топло мляко и здравословни бисквитки 😉

10. Фантастични празници (8 – 15 години)

Книгите, които могат да запленят всеки тийнейджър, са наисина много. И всичките са сред фаворитите ни! И все пак, ето няколко предложения за тийн-подаръци: