Опърничавото китче Аби

Вече ще се срещали с упоритите и забавни животни от поредицата „Не се предавай!” (изд. ФЮТ) на авторката Люси Кортни. Всички те имат някаква особеност, която им създава проблем, а те трябва да проявят воля, смелост и упоритост, за да се справят с него.

Към компанията на Морис, Брайън, Понго, Пепър и Хани се присъединява и кашалотчето Аби. Тя непрекъснато има най-различни новаторски идеи как стадото китове да ловува сепии по-успешно и смята, че знае всичко най-добре. Понеже е самонадеяна многознайка, Аби не успява да си намери приятелки в стадото. Единственият й приятел е буревестникът Гъливер, който мирише ужасно и повтаря всичко по три пъти.

Решава, че ще ги търси другаде, но майка й не я пуска да изследва Атлантическия океан сама. Китчето дава вид, че се сприятелява с Рейчъл и Тейлър и трите се отправят на пътешествие.

В океана дебнат множество опасности и дори такива огромни бозайници като кашалотите има от какво да се боят. Аби го разбира съвсем скоро. Повече време ще й отнеме да схване, че вече има приятелки и приятел ти е не този, който винаги се съгласява с теб.

Докато тя си изяснява въпроса с приятелството, Гъливер й съобщава, че китоловен кораб плува към стадото китове. Аби ще трябва бързо да ги предупреди. Това никак не е лесно, защото през последните дни е хапвала само морска трева, от която коремът й къркори застрашително.

Кашалотчето няма да се предаде, но успехът ще дойде по изненадващ и смешен начин. А поуките за приятелството, Аби ще прибави и истината, че не е лошо от време на време да се вслушваш в думите на другите, особено ако са по-опитни от теб. Смятам, че малките читатели спокойно могат да се възползват от наученото от Аби.

В книгата освен на перипетиите на Аби ще се насладите и на хубавите илюстрации на Фил Алдерсън. В края ви очакват и няколко интересни факта за кашалотите, ламантините и буревестниците.

Автор: Лора Филипова