Обявяват номинациите за наградата Астрид Линдгрен 2018 на 12 октомври

Списъкът с номинираните кандидати от цял свят за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2018 ще бъдат обявени на 12 октомври по време на Франкфуртския панаир на книгата от 17 часа българско време. Председателят на журито проф. Буел Вестин ще оповести списъка в Центъра за детската книга (Зала 3.0 K 139), а малко след това той ще може да бъде намерен на www.alma.se/en.

Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят. В края на 2015 година фондация „Детски книги“ бе избрана за номинираща организация от България и реализира първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова-Юлка и художникът Любен Зидаров.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ.