Обявиха окончателните номинации за Литературните награди „Перото“

Журито на Литературните награди „Перото“ избра по трима окончателно номинирани от дългата листа с номинации, която включваше по шестима автори и преводачи във всяка от петте категории – „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“. Сред претендентите в категория „Детска литература“ са Сотир Гелев с „Как Лора се научи да брои до десет” (изд. „Ентусиаст”) и Елена Павлова с „Камен и пиратите от 5г” (изд. „Софтпрес”). Към тях се присъединява Мая Дългъчева с „Топлото човече” (изд. „Жанет 45”), която миналата седмица бе включена и в номинациите за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2019.

Връчването на наградите ще се състои на 2 ноември в Литературен клуб „Перото” и ще бъде своеобразно продължение на празничните чествания по случай Деня на народните будители. Всички наградени ще получат статуетки, дело на проф. Емил Попов.

Пълният списък на окончателните новинации можете да видите тук. По традиция ще бъде връчена Награда за цялостен принос в съвременната българска литература.