Обявиха финалистите в шотландската награда за картинна книга за 2018

Шотландската организация за насърчаване на четенето сред децата Scottish Book Trust обяви трите заглавия, които ще се борят за организираната от тях Награда за картинна книга Bookbug Picture Book Prize за 2018 г. Наградата се провежда за втора поредна година.

Финалистите са:

 

 

 

 

 

 

Bookbug Picture Book Prize е проект на Scottish Book Trust, който насърчава четенето за удоволствие у дома, в детските градини, училищата и библиотеките в страната. През 2016 г. организацията замени присъжданата дотогава годишна награда за детски книги (Children Book Award) с две нови – за най-добра картинна книга (Bookbug Picture Book Prize) и за най-добра юношеска книга (Scottish Teenage Book Prize), с цел да се обърне по-голямо внимание на различните възрастови предпочитания в четенето.

Tази есен на всички ученици в началните училища в Шотландия ще бъде подарена торбичка Bookbug Primary 1 Family Bag с трите книги финалисти, като част от програмата Read, Write, Count на правителството и Education Scotland за повишаване на грамотността. Победителят в Наградата за картинна книга се избира изцяло от децата, подобно на българската Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”. Учители и библиотекари ще им помогнат да прочетат книгите и да гласуват за една от тях. Процесът е направен още по-атрактивен за децата с безплатни онлайн материали, които допълват всяка книжка, както и с видеа на тримата автори финалисти, в които те прочитат своята книга. Гласуването продължава до 8 декември, а победителят ще бъде обявен на 15 януари 2018 г.

Първият носител на Bookbug Picture Book Prize е илюстраторът Ник Шарат с Shark in the Park on a Windy Day.