Образователните карти на Carrot: Плодове и зеленчуци

За мен е важно учениците ми да се срещат с качествени художествени текстове, когато училищната програма ми го позволява. Също толкова важно е те да могат да работят с достъпни за тяхната възраст научни издания. Това, за съжаление, не се случва често, защото часовете по природни науки в начален курс са малко. Тогава се опитвам да вмъкна навсякъде текстове с научнопопулярен характер, които да покажат на децата защо те са необходими и полезни.

Прекрасна възможност науката да присъства често в часовете ми дават картите с изобразени на тях плодове и зеленчуци на изд. „Carrot“. От едната страна на картонените карти има ясна снимка на плод или зеленчук, а от другата – кратък текст с най-основната информация за представените обекти. Картите могат да се използват през целия начален курс в училище.

В първи клас могат да бъдат:

  • чудесна игра за събуждане на малките ученици: показвате карта от тестето и най-бързо позналият показания плод/зеленчук печели „звездичка“.
  • материали за развитие на речта: учениците могат да се упражняват да намират началния и крайния звук в думата; да определят броя звукове, който съдържа наименованието; да определят с колко букви трябва да го напишат; да разделят думата на срички и части за пренасяне; картите могат да се използват и за „визуална“ диктовка.

Във втори и трети клас учениците са значително по самостоятелни и инициативни и картите са отлично помагало при работа по проекти, посветени на здравословния начин на живот. Например, всеки ученик тегли карта и разработва тема или прави табло за изтегления плод или зеленчук. Във втори клас работата на моите ученици беше свързана с полезността на дадената храна, а в трети клас ще пишат рецепти на ястия, които имат за основа плодове и зеленчуци.

В часовете по развитие на речта по-големите ученици могат да съчиняват истории за летните приключения на динята Елизабет, за изчезналите ягоди на госпожа Евдокия и за премеждията на братята Репички – това са част от идеите, които се харесват на децата.

Текстовете на гърба на картите могат да се използват като образци за научнопопулярни текстове. В часовете по български език, след прочита на информацията, моите ученици отделят най-важното и същественото от нея.

Картите са добър помощник и в часовете по „Човекът и природата“:

  • спестявайте част от информацията при прочита и поканете учениците да познаят за какво четете;
  • покажете изображението на плод/зеленчук, без да давате никаква информация, за да проверите какво могат да ви разкажат децата;
  • обсъждайте: през кои сезони зреят плодовете/зеленчуците; коя тяхна част е подходяща за консумация; по какъв начин може да се приготвят; в коя част на света се отглеждат; могат ли да се ядат сурови и др.

Още идеи за игри:

  • всеки от класа тегли карта и след това трябва да „сготвят“ салати, като внимават при съчетанията;
  • децата се обединяват в групи по плод или зеленчук, като преди това трябва да познават начина им на категоризация;
  • могат да се обединяват/съчетават по страна на произход, по тип – цитрус, екзотичен, местен, кореноплоден и др.

Учениците оценяват всяко разнообразие в часовете. За тях картите на изд. „Carrot“ носят усещане за игра и забавление. Неусетно получават много нова информация, която, „завъртяна“ няколко пъти, неусетно се запомня. А ако успеете да организирате и полезна кулинарна работилница, ще получите умни, сити и щастливи деца.

Не само учениците ми оцениха картите. Синът ми, който е на почти четири години, разбира колко много плодове и зеленчуци има всъщност; учи с коя буква започва всеки един; брои ги и опитва да смята. Измисли си игра на магазин – отива и изтегля карта, след това я носи на електронната везна, намира на „плаката“ какво е напазарувал, натиска бутона и залепва етикет. След време ще ги използвам, когато го уча да пише, а текстовата част, със сигурност, ще провокира интерес към четенето.

Не пропускайте да научите повече и за картите „Животните“ от ревюто на Вал Стоева.

Всички карти ще откриете в сайта на издателството.