Новият Детски лауреат Лорън Чайлд изрази тревога за липсата на равнопоставеност в книгите

Преди дни Лорън Чайлд пое щафетата от Крис Ридъл на поста Детски Лауреат на Великобритания за следващите 2 години. По този повод тя даде интервю пред BBC News, в което сподели своите тревоги за съвременната детска литература.

Според нея момчетата не обичат да четат книги с главни герои момичета и затова е трудно момичетата да бъдат равнопоставени. В интервюто тя споделя притесненията си, че докато момичетата с удоволствие четат за момчета, повечето момчета по-скоро не желаят да четат книги или да гледат филми за момичета.

„Не знам дали е просто от културата ни или е момчешка особеност, но на момчетата им е много трудно да изберат книга или да отидат да гледат филм с момиче в главната роля. Не знам откъде идва това, но ме притеснява, защото така момичетата по-трудно могат да бъдат равни на момчетата.“

По думите на писателката, данните за продажбите на детски книги в Обединеното кралство са в подкрепа на твърдението, че книгите с главни герои момичета са по-малко популярни от тези за момчета.

Лорън Чайлд току-що е издала последната си книга за Руби Редфорт. Руби се появява най-напред като герой в нейната поредица за Кларис Бийн, но тя решава да даде на момичето детектив поле за самостоятелна изява след като получава „много писма от момичета и няколко – от момчета“. Тя разказва:

„Спокойно може да смените името на Руби с момчешко име, после леко да промените само няколко детайла в книгата и ще се получи същия ефект. Но въпреки това при мен идват родители и ме питат: – А пишете ли книги и за момчета ?

Ами това е книга за момчета. Явно продължаваме да имаме същия проблем и това ме притеснява.“

Друг проблем според Лорън Чайлд е фактът, че има много малко деца от азиатски и африкански произход на кориците на илюстрованите книги и на екрана.

„Те не са достатъчно застъпени. А щом не се чувстват представени в книга, филм или телевизионна програма, как тогава могат да се почувстват като равностойна част от обществото?
Това е много важно. Забелязвам го все по-често, защото имам осиновена дъщеря от Монголия, с нея гледаме всякакви предавания и героите са предимно от бялата европеидна раса. Обичайният външен вид е: много често дълга руса коса, сини очи. Тя не се разпознава в героинята и не може да се отъждестви с нея“.

След обявяването ѝ за новия Детски Лауреат на специалната церемония в Хъл, Лорън Чайлд заяви, че иска да използва случая „да обърне светлините на прожекторите“ към детската литература, която по думите ѝ винаги е била възприемана като „беден роднина“ на литературата за възрастни.

Тя също така изрази загрижеността си по повод затварянето на библиотеки в Обединеното Кралство.

„Има много деца, които нямат достъп до книги у дома и в училище, защото много училища нямат библиотеки. Ако действително ценим грамотността толкова, колкото твърдим и колкото би трябвало, тогава децата трябва да получат тази възможност. Така че съм загрижена за достъпа, липсата на достъп и необходимостта да дадем на децата възможност да опитват и опознават нови неща.“

Преведе и адаптира: Яна Кръстева