Новата поредица „Мумин“ повежда най-малките на среща с героите на Туве Янсон

Познавате ли симпатичните хипопотамоподобни герои на Туве Янсонмумините? Те са герои в цяла поредица, част от която е издадена на български – радваме се на 8 романа, 4 цветни и 5 черно-бели комикса. В допълнение можем да включим и готварската книга на Мама Муминка, допълваща достойно колекцията на всеки запален почитател на финландската писателка.

Онова, което сякаш липсваше, бяха цветните илюстровани издания за най-малките – мост към плавното въведение във фантазния и философски свят на мумините. Благодарение на изд. „Timelines“ мъниците над 4 години ще се запознаят с обитателите на Муминската долина – Муминтрол, Мама Муминка, Татко Мумин, Снусмумрик, Сниф, Малката Мю, Госпожица Снорк, Хемулът, Филифьонката.

Двете книги, издадени до момента на български език, „Мумин и златното копче“ и „Мумин и първият сняг“, са по мотиви от творчеството на Туве Янсон, с пълноцветни илюстрации и твърди корици. Форматът е голям, текстът не е твърде много – точно като за малки слушатели.

Мумин и златното копче

Една чудесна слънчева утрин Муминтрол се събужда и се сеща, че има рожден ден.

Мама му подарява чудесно златно копче за колекцията, а татко – картичка със стихотворение, написано специално за него. Щастливият Мумин тръгва да се похвали на приятелите си, но всички са твърде заети.

Снусмумрик дялка нещо, Сниф търси камъни, а Госпожица Снорк и Малката Мю събират миди. Никой не му обръща внимание, а и не му честити рождения ден.

Разстроеният Мумин се оплаква на Мама Муминка, която (съвсем в типичния за нея стил) го утешава с красива торта за чаено парти. Дали ще дойдат приятелите му?

Книгата е мила и трогателна история за истинските неща в живота – приятелите, семейството и радостта, че всичко ти е наред. За децата може да изглежда странно, че героят получава картичка със стихотворение и копче за подарък, но това е отличен повод родителите да поговорят с тях за значението на даровете, за смисъла зад тях, който не се измерва в пари.

Мумин и първият сняг

Една сутрин Мумин се събужда рано-рано и усеща, че нещо не е наред. Когато излиза навън, вижда приятеля си Снусмумрик, готов да отпътува на юг заради идването на първия сняг.

Мумин е тъжен – приятелят му ще му липсва, но как да е сигурен, че той самият ще липсва на Снусмумрик? За щастие, семейството му разбира колко му е мъчно и намира начин да го утеши.

Пък и самият Снусмумрик се е погрижил да извести приятеля си, че зимата ще отмине и той ще се върне отново – послание, способно да утеши разстроения Мумин и да му гарантира здравословен зимен сън.

Поредицата „Мумин“ по мотиви от творчеството на Туве Янсон е пъстра, приятна и напълно подходяща за първи стъпки в света на мумините. Историите изглеждат семпли, но помагат на децата да отсеят важното от маловажното, да усетят каква е силата на разбиращите и кооперативните родители, да намерят ролеви модели и да се докоснат до философията на Янсон за истински значимото в живота.

Преводът на изданията е поверен на Милена Милева-Фено.

Ето как можете да продължите странстването в света на Туве Янсон след прочита на двете издания:

Книги за съвместно четене или за самостоятелно четене след 8-годишна вързаст: 

Комикси за неуверени читатели и за не-толкова-запалени по четенето:

Комикси за тийнейджъри и пораснали деца:

  • „Муминтрол строи къща“ (изд. „Жанет 45“)
  • „Муминтрол се влюбва“ (изд. „Жанет 45“)
  • „Муминската долина се превръща в джунгла“ (изд. „Жанет 45“)
  • „Муминтрол на Ривиерата“ (изд. „Жанет 45“)

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.