Новата книга на Джуно Диас – картинна книга за деца

Известният писател от доминикански произход Джуно Диас, издава картинна книга за млади читатели (4-8 години) след обещание, дадено на кръщелниците му преди 20 години, съобщава The New York Times. Новото му кратко произведение се нарича „Islandborn” и засяга теми, които откриваме и в романите му – имиграция, идентичност, силата на колективната памет и чувството за принадлежност.

Джуно Диас сам признава, че пише изключително бавно и е пословичен с отлагането. За малко повече от двайсет години той издава само три книги: два сборника с разкази (в България е издаден „Ето така я губиш“ от Orange Books) и романа “Краткият чуден живот на Оскар Уао“ (ИК Жанет 45), с който печели „Пулицър“.

„Islandborn” е плод на молбата на кръщелниците на Диас да напише книга с герои като тях – доминикански момичета, които живеят в Бронкс.

„Това винаги ми се е въртяло из главата. Те ме помолиха да напиша нещо за тях и аз глупаво се съгласих“ – споделя той в скорошно интервю.

Илюстрация: Лео Еспиноза

Роденият в Санто Доминго и отраснал в Ню Джърси писател споделя още, че е имал нужда да чете за герои, които приличат на него, точно както кръщелниците си преди две десетилетия.

Картинната книга ще излезе по книжарниците идната пролет с илюстрации от Лео Еспиноса и първоначален тираж 150 000 екзепляра. Очаква се темата да запълни нова маркетингова ниша, засягайки актуалните теми за имиграция и мултикултурализъм.