Нощ на Андерсен в силистренската библиотека за пръв път

Силистренската библиотека за първа година се включва в Международната инициатива Нощ на Андерсен на 28 март 2019 г. Събитието под надслов „Андерсен – познат и неизвестен“ се организира по повод Международния ден на детската книга и изкуствата за деца, рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен и Маратона на четенето.

В събитието участват децата от читателски клуб „Слънчогледови приказници” с класен ръководител Марияна Маркова от СУ „Н. Й. Вапцаров”. Участниците изживяват приключения из лабиринтите на библиотеката с много игри, загадки и творчески задачи. Децата описват с три думи най-характерното за Андерсен и творчеството му; отгатват приказки по картини, скрити в книги; отговарят на въпроси от приказки; решават кръстословица и съчиняват нова приказка.

Третокласниците научиха, че при едно от пътуванията си по река Дунав великият разказвач на приказки минава край град Силистра. Андерсен описва впечатленията си от този край по следния начин:

„Българският бряг се извисяваше неравен и обрасъл с растителност, а почвата изглеждаше благодатна за обработване. Но големи участъци стояха напълно пусти: хиляди хора се изселват от Европа за Америка, а колко по-добре би било, ако се заселеха тук, щяха да намерят плодородна земя, разположена до една от най-големите реки на Европа, пътят към Ориента.”

Заниманията продължават с писмата, написани до любим приказен герой от Назлъ, Мурат, Магдалена Георгиева, Наргис Ердинч и Яна-Мария Гагова. На финала децата участват в работилница за цветя от хартия  – нарциси и  лалета, и танцуват валс с „Цветята на малката Ида” по „Пролетен танц на цветята” на Шопен.