Независимост на България

Днес се навършват 109 години от тържественото провъзгласяване на България за независима държава, постигнато чрез манифест на княз Фердинанд на 22 септември 1908 г. Тази дата, макар и останала в сянката на Санстефанския мирен договор, всъщност поставя основите на независимата суверенна държава България, в която живеем до днес.

След приключването на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор на 03 март 1878 г., българският народ ликува. Радостта му обаче не трае дълго, защото още през лятото на същата година Великите сили принуждават българската държава да подпише Берлинския договор, с който от огромната територия на страната ни остава едно мъничко парченце, наречено Княжество България. Обширни територии от страната ни са откъснати и присъединени към съседните държави, а Източна Румелия остава автономна провинция на Османската империя. Така близо 500-годишното робство и хилядите жертви, дадени по време на освободителната война, се обезсмислят до известна степен.

Българският народ винаги е бил горд и през цялата си вековна история се е стремил към свобода и независимост. Затова и на 06 септември 1885 г. българските държавници успяват да осъществят акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. А след обединението на двете Българии остава да бъде направена само още една крачка, с която българският дух да постигне своите стремежи към свобода.

На 22 септември 1908 г. в старопрестолния град Велико Търново, в църквата „Св. Четиридесет мъченици“, с манифест е обявена независимостта на България, страната е обявена за царство, а княз Фердинанд приема титлата „цар“.

Днес не живеем в царство, а в парламентарна република. Имаме своите права и свободи, живеем по свое собствено убеждение и с всеки свой избор градим живота си. Но за да сме сега в това положение, трябва да помним и тачим действията и паметта на предшествениците ни.

Честит празник!