Нетрадиционните инициативи спомагат за достъпа на децата до детски книги

Предпоследната дискусия в рамките на Годината на детската книга, организирана от Национален център за книгата – НДК, беше посветена на темата за съвременните детски книги и как те достигат до децатаУчастниците в дискусията се обединиха около тезата, че специалните инициативи – работилници, проекти, ателиета – спомагат за достъпа до детска литература.

В дискусията участваха именно представители на подобни инициативи: Лора Филипова – изпълнителен директор на Фондация „Детски книги“, която представи конкурса „Бисерче вълшебно”; Олга Клисурова от Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора”; Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки“; Петя Чалъкова – организатор на „Походът на книгите” към АБК; Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст” – инициатор на „Национална седмица на детската книга” и организатор на кампанията „Стара хартия за нова книга”, а модератор на дискусията бе Александър Кръстев. 

Участниците разказаха подробности за своите инициативи, чиято цел е да стимулират четенето при децата и да подпомагат досега им до съвременната детска литература.

Лора Филипова разказа за проектите Награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, за която право да гласуват имат само децата и „Библиотека в детската градина“, който има за цел да стимулира четенето от съвсем ранна детска възраст. Тя сподели още, че най-постоянен и най-ценен партньор на фондацията в реализиране на различните инициативи за насърчаване на четенето са библиотеките – регионални, училищни, читалищни и учителите от цялата страна.

Дискутиращите се обединиха около мнението, че „отговорността не бива да бъде споделяна само между училищата и учителите, но и родителите трябва активно да участват. Книгите трябва да са пред очите им постоянно. Те трябва да могат да ги видят и пипнат.“ В хода на разговора стана ясно и че взаимното партньорство между представените инициативи е налице и е от значение за успеха на всяка от тях.

На финала на дискусията Михаела Петрова обяви темата на последната дискусия в Годината на детската книга – „Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател“. Тя ще се проведе на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе на НДК и ще бъда съпроводена с изложба на млади български илюстратори, голяма част от които работят в чужбина, но българският издател не ги познава. Събитието е част от петото издание на Софийски международен литературен фестивал.