Нестле България събира любителски рецепти за дигитална кулинарна книга за деца

„Нестле за по-здрави деца“ и Нестле България започват създаването на детска дигитална кулинарна книга с рецепти от любители кулинари и родители от цялата страна.

Целта е чрез нея да се създаде култура на балансирано хранене сред семействата и децата в България.

Първият етап от инициативата ще продължи до 5 април 2021 г., когато ще се събират най-добрите и балансирани рецепти за българските деца. Те ще станат част от дигиталната книга в края на април.

„Възпитаването на култура на балансирано хранене сред българските деца и семейства е наша дългосрочна мисия, която ние осъществяваме вече над 25 години в страната чрез нашите инициативи, като Нестле за по-здрави деца, и разнообразието от продукти на компанията.

Създаването на българска кулинарна книга за детско балансирано хранене е пореден ход, част от нашата хранителни революция в България, която цели да изгради едно по-добро бъдеще за децата чрез силата на висококачествената храна“, сподели Нели Ангелова, Мениджър комуникации на Нестле Югоизточен пазар.

В инициативата ще се включат и любителят-кулинар Ирина Тенчева, готвачът Савина Николова и кулинарните блогъри Теодора Титова, Венета Романски и Никол Кунева.

Ако искате да участвате в създаването на книгата, споделете любимата балансирана рецепта на своето дете в коментар под постовете на някоя от петте популярни личности в Instagram или в страницата на Нестле за Живей Активно! във Facebook.

Така ще получите шанс да станете един от 35-те българи, чиято рецепта ще намери мястото си сред тези на популярни български личности в българската кулинарна книга за детско балансирано хранене.

Всички рецепти в кулинарната книга ще бъдат изградени на база на методологията на „Порция Баланс“. Тя е предназначена за деца между 4 и 12 години и показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня.


„Нестле за по-здрави деца“ е програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Тя подпомага техните родители и учители във възпитаването на позитивни хранителни навици. Програмата включва:

  • разпространението на образователно съдържание за балансираното хранене сред българските училища и детски градини
  • дигитални кампании, които целят да вдъхновят родители и деца да готвят заедно балансирана храна
  • инициативи, насърчаващи активния начин на живот сред децата в тази възрастова група

Разпространението на образователното съдържание започва през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и на партньорите от „Музейко“ и „Маргаритка“. През 2018 г. образователната програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна.

До този момента, образователното съдържание на „Нестле за по-здрави деца“ е достигнало до нас 23 000 деца в детски градини и училища в цялата страна, а дигиталните инициативи на Програмата достигат до хиляди родители и учители. Повече информация за програмата можете да намерите тук.