Нещотърсачество за дребосъци

До неотдавна се приемаше, че най-малките деца не са придирчиви и следователно няма нужда от особено качествени издания за тях. Като естествен резултат илюстрациите в книгите им бяха набързо „скалъпени“ без оглед на визуалните и емоционални послания, които отправят. Текстовете от своя страна бяха съставени без чувство за ритъм и съобразяване с възможностите на крехката възраст. Затова е чудесно, че сега има наистина прекрасни издания, специално създадени за най-невербалните, но пък силно чувствителни читатели.

Тъкмо за тях е впечатляващата „Енциклопедия Британика за най-малките. За любознателни деца от 0 до 3 години“ от изд. „Хермес“. Книгата е едно от малкото нехудожествени заглавия, насочени към дребосъците, които все още пълзят и правят първи крачки и скокове. Тя също така е включена в номинациите за наградите Бисерче вълшебно 2024 г. в категория „Нещотърсачи“. Информацията в енциклопедията е подбрана целево, за да помогне на малките деца да опознаят по-лесно големия и пъстър свят, в който живеят.

Съдържанието й обхваща познания за планетата, животните, растенията, човешкото тяло, храната, машините, изкуствата, формите и числата. Преди обаче да решите, че това е твърде широкообхватна и сложна материя за малчуганите, бързам да ви уверя в обратното. За разлика от енциклопедиите за по-големи деца, „Енциклопедия Британика за най-малките“ поднася дозирана информация, без ненужни за възрастта детайли и обяснения. Кратките изречения от страниците са по-скоро кратко описание на илюстрациите, които онагледяват и показват всичко.

Така например от книгата мъниците ще видят как изглеждат различните сезони и природните образувания (реки, планини, пещери, море), ще направят разлика между село и град, ден и нощ. Ще разберат, че на Земята живеят много същества, малки и големи, с козина или пера, в различни форми и цветове. Ще усвоят неусетно основните понятия за света и ще натрупат речников запас, с който да опишат случващото се около тях.

Илюстрациите на Ханако Клулоу са в меки цветове, които не дразнят детските очи и притежават правилното съотношение между реалистичност и опростеност. Така децата добиват точна представа за показаните явления без да се преуморяват от излишна визуална стимулация. Текстовете на Сали Симс са по-скоро спомагателни и дават насока на възрастните върху какво да наблегнат, но оставят достатъчно свобода за други начини на представяне, допълнителни обяснения (според възрастта на детето) и др. Цялостното оформление и съдържание на енциклопедията са съгласувани с д-р Аманда Гъмър, консултант по детско развитие.

Най-малките ще са очаровани от книгата, тъй като тя побира в себе си основното за заобикалящата ги среда.

За тях е лесно да се асоциират с показаното не само заради практичните и близки теми, но и защото „героите“ на страниците са точно като тях самите – малки бебета, прохождащи беладжии, пълзящи откриватели и любопитни дребосъци. Децата от книгата правят същото като нашите наследници, играят на сходни игри, вълнуват се от познати неща. Едновременно с това отправят и посланието, че можем да сме с различен цвят с кожата и косата, да се отличаваме с физическите си особености, но изпитваме същите чувства, усмихваме се и плачем еднакво.

Енциклопедията е с голям формат и стабилни, твърди страници. Създадена е да се чете съвместно от родител и дете, като възрастният е този, който обяснява и демонстрира, насърчава дребосъка да посочва и имитира. От родителя също зависи да „извади“ информацията от книгата в действителността, например:

  • не само да изброи частите на тялото, но и да ги покаже по себе си и детето;
  • при изследването на сетивата да онагледи с различни аромати, тактилни усещания, материи;
  • да покаже част от животните или обектите в книгата по време на разходка в парка или из село;
  • да предостави материали за рисуване и творчество, подходящи за възрастта;
  • след онагледеното броене до 10 да покаже как се случва това с други предмети от дома – топчета, книги, играчки, ябълки, пръстите на ръцете и др.

Следва да се отбележи, че енциклопедията е със сериозни за малките деца размер и тегло, което я прави по-скоро неудобна за самостоятелно разглеждане. Това би създало трудност и на родителите, ако искат да я покажат на бебе, което все още не може да стои самостоятелно в седнало положение. А и нека не забравяме, че за най-най-малките бебоци по-удачни са черно-белите опростени изображения.

Затова пък „Енциклопедия Британика за най-малките“ е великолепен избор за деца, започнали изследването на средата си. Бъдете сигурни, че няма да се уморят да преоткриват отново и отново заобикалящия ги свят!