„Непознатото дете“ от Е.Т.А. Хофман се пренася на сцената на Столичен куклен театър

Носителката на „Аскеер“ Диана Добрева поставя на сцената на Столичен куклен театър постановката „Непознатото дете“ по едноименното произведение на Ернст Теодор Амадеус Хофман, публикувано на български език от изд. „Ентусиаст“. Това е първата й работа по спектакъл за деца с драматург Ангел Еленков, сценограф – Марина Райчинова и музика от Георги Стрезов. Премиерата ще се състои на 7 декември 2019 г. от 19:00 часа.

„Написана преди два века, тази приказна история е едно вечно завръщане към възприятието на света чрез детската чистота и стремежа на вече зрелия човек към изгубения рай. Самото „непознато дете“ е една алегория на недостижимото съвършенство“, споделя Диана Добрева.

Според хореографа на постановката Деян Георгиев тази история е всъщност за порасналото дете, което се връща назад в търсене на нещо изгубено, в търсене на абсолютната любов, на детското съзерцание, чрез което се открива красотата на всичко живо.

Представлението проследява приключенията на Феликс и Кристина, братче и сестриче, които срещат в гората чудно дете. Само с едно докосване непознатото дете превръща растенията и животните в техни приятели в игрите, а вятърът – в приключение. За нещастие страховитият магистър Мастилко, цар на гномите, враг на въображението и мечтите, се опитва да развали техните вълшебни весели игри. Ще успее ли той да унищожи царството на непознатото дете?

Премиерните дати на постановката „Непознатото дете“ са на 7, 8 и 21 декември 2019 г.

„Непознатото дете“ е част от фестивал „Културама“ и се провежда с подкрепата на dm.

Ако все още не сте попаднали на великолепното издание на „Непознатото дете“ с илюстрации от Катина Пеева (изд. „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“), вижте го тук.