Непочтителни съвети към малките момичета

Марк Твен е добре познат на децата от цял свят, които го свързват най-вече с приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин, които заслужено придобили статут на класика в детската литература. Самият Хемингуей пише „Цялата американска литература произлиза от „Хъкълбери Фин”.” За издадената преди 150 години „Съвет към малките момичета” (изд. Лист) обаче никога не бях чувала и ме гризеше любопитство какво има да каже на момиченцата „бащата” на всеизвестните пакостници Том и Хък.

Марк Твен е известен с хапливото си и безцеремонно чувство за хумор и ще го откриете в почти всяко от изреченията в тази малка книжка. Неговите съвети към момиченцата може и да се броят на пръстите на двете ръце, но обхващат най-важните теми: как да се държим с възрастните (да не им отвръщаме, докато те не започнат първи), родителите (да им прощаваме дребните предразсъдъци и досадните прищевки) и братята си (неустоимите бизнес предложения винаги вършат работа) или какво да правим, ако приятелката ни има по-хубава кукла.

Тези съвети със сигурност няма да допаднат на сериозните възрастни без чувство за хумор, незнайно защо забравили детските си години. За читателите от всички останали възрасти те са много забавни и връщат позабравеното желание да правиш пакости и да се противопоставяш на авторитетите. По-малките със сигурност ще почувстват близки описваните ситуации, но вероятно ще ви се наложи да обяснявате защо момиченцето прави обратното на това, което го съветват. По-големите деца с вродено чувство за хумор обаче ще се наслаждават истински на остроумието на писателя.

Колкото и точни, забавни и проницателни да са съветите на Марк Твен, българското издание нямаше да бъде толкова неустоимо привлекателно без изключителната работа на илюстраторката Капка Кънева. Именно нейните хартиени пластики, а не думите на писателя, са поводът да разгръщам книгата отново и отново и да се вглеждам в прецизно изработените и пълни с очарователни подробности сцени. Когато книгата попадне в ръцете ви (не се съмнявам в това), обърнете внимание на очите с торбички на плезещата се бабка, на портретите на Линкълн и Вашингтон, на пръстена на ръката на момиченцето, или на куфара на колелца от последната страница. Хартиените скулптури изглеждат измамно лесни за правене, но не се подвеждайте.

Трябва да споменем, че преводът е дело на Невена Дишлиева-Кръстева, която умело е предала остроумния стил на Марк Твен.

Има книги, които са в състояние да те накарат първо да се усмихнеш леко, а след още няколко страници да започнеш да се смееш на глас. “Съвет към малките момичета” е точно такава книга. Тя е част от поредицата “Детски шедьоври от велики писатели” на издателство “Лист” и до момента е личният ми фаворит в нея.

Другите книги от поредицата “Детски шедьоври от велики писатели”, издадени до момента, са:

Книгата е номинирана в категория “Изследователи” на награда “Бисерче вълшебно” 2018.

 Автор: Лора Филипова