Нели и тайнствената Принцеса

Ако се чудите какво да предложите за четене на момиче между 8 и 10 години, което е неохотен читател и трудно се ангажира с класиките за деца, които ние като възрастни смятаме за страхотни, добре е да опитате с поредицата „Нели и Принцеса. Дневникът“ (изд. „Фют“).

Нели е на осем и си води дневник. Обикновено момиченцата на тази възраст много държат той да е таен. При нея обаче е обратното – тя оставя дневника във входа на жилищния си блок до пощенските кутии и всеки може да чете написаното. Макар да очаква съседите й да го четат, Нели е доста изненадана и направо възмутена, когато тайнствена личност, която се подписва „Принцеса“, започва да пише своите коментари вътре.

Във всичко останало Нели е като всяко момиче на нейната възраст. Ежедневните й „проблеми“ са добре познати на читателките – нова съученичка, която обира вниманието на всички, спорове с досегашните най-добри приятелки, подли училищни номерца, дрязги у дома, категоричен родителски отказ да вземат на Нели домашен любимец и т.н.

Както повелява традицията на дневниците, разказът се води от името на главната героиня, а авторката Ева Хиртайс е успяла да създаде забавен и свеж образ с чувство за хумор. Нели е опърничава, импулсивна и непокорна. Често в гнева си пропуска да забележи очевидни неща, което води до комични ситуации. И има съмнително полезния навик да хапе, когато е ядосана.

„Нели и Принцеса. Дневникът“ ще допадне на малките госпожици над 8 години, които ще се забавляват с перипетиите и комичните затруднения, в които героинята сама се поставя. Книгата е изпъстрена с илюстрациите на Тереза Строжик, които изобилстват от забавни детайли и правят четенето по-достъпно дори за неуверени читатели или такива, които все още нямат търпението да следят по-дълги текстове. Да не забравяме и загадката кой всъщност се крие зад подписа „Принцеса“, която е допълнителен стимул четенето да бъде доведено докрай.