Небивалици с буквите от А до Я

Цвета Брестничка е майка на 4 пораснали деца и баба на 3 внучета. Търпението, мъдростта и спокойствието струят от нея и носят ведро настроение на всеки, който я срещне. Цвета е и непримирим защитник на правата на децата – неслучайно професионалният й път е свързан с Асоциация „Родители“.

Ако сте решили, че е някоя достолепна баба с побеляла коса, съвсем ще се слисате – тя има енергия не само да променя ситуацията за децата в България, но и да пътешества по света. Нейните вълнуващи преживявания са описани в книгите й с пътеписи, а творчеството й за деца е събрано в част от книгите от поредицата „Във вълшебната гора“.

Талантът на Цвета Брестничка да разказва истории е безспорен, но с „Небивалици с буквите от А до Я“ (изд. „ФЮТ“) тя бележи нов писателски връх. Замисълът й да създаде приказки с всички 30 букви от азбуката е интересен. Онова, което превръща идеята в отлична хрумка, е представянето на богатството на езика чрез използването на думи, които не употребяваме често в ежедневието си.

„Преди много, много години покрай бреговете на Ахтопол се появила акула. Един адмирал видял акулата и започнал да вика:

Ало, ало! Атака на акули!

Дохвърчали автомобили и автобуси с включени аларми и димящи ауспуси.“

Изумително е колко думи с една и съща буква е намерила писателката, а и как ги е свързала в смислени весели истории. Децата ще се забавляват искрено със смешните случки, ще научат какво означават тюрлю-гювеч, юрта, пардесю, юрдечка. Възрастните ще се впечатлят от препратките към редица български населени места, планини, реки и езера.

С най-смесени чувства очаквах представянето на ь, но дори и тук Цвета Брестничка надминава всички очаквания:

„Живели някога под връх Мальовица трима приятели – Кольо, Петьо и Ваньо. Пътят за училището на Кольо, Петьо и Ваньо минавал покрай къщата на едно куче. Кучето било черно и се казвало Черньо…

…Там болонката научила каква е разликата между лос и льос, фон и фьон, минор и миньор – нещо, което и ти можеш да разбереш, ако се научиш да четеш добре.“

Цвета е успяла да вплете в своите небивалици българските корени, обогатила ги е с природни картини и весели случки и е успяла да ги представи като част от многообразието в света. Четенето на книгата е приключение за малки и големи, което няма да ви остави безразлични.

Жизнерадостта на заглавието се допълва и от свежите илюстрации, дело на Албена Каменова. Преди всяка небивалица има и кратко стихче и илюстрация, които подпомагат детето в научаването на съответната буква.

Ето и видео, в което можете да чуете две от историите:

У дома книгата много се хареса – с почти 6-годишния Даниел се смяхме дружно на Дара, дракона и дакела, правихме магия за призоваване на мама и отскочихме да видим неандерталеца от низините край Никопол. След това започнахме да играем игри. Опитайте да използвате най-много думи с една и съща начална буква, за да съставите смислено изречение. Например: „Перем прането с прекрасен прах за пране и го простираме на простора.“ Забавно е!

Предупреждение: не очаквайте да прочетете книгата наведнъж, макар желанието на детето ви да бъде такова. След две или три небивалици лицевите ви мускули ще се схванат – уговорете се предварително колко истории ще прочетете накуп, за да няма разочаровани мъници.

Книгата се предлага с меки и твърди корици.

 

 Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.