„Небивалици с буквите от А до Я“ донесе награда „Перото“ на Цвета Брестничка и Албена Каменова

След оспорван избор в компанията на „Мечта“ на Евгения Войнова и „Как кученцето си намери дом“ на Мая Дългъчева и Невена Ангелова, с награда „Перото“ в категория „Детска литература“ бе отличена книгата „Небивалици с буквите от А до Я“ (изд. ФЮТ) на Цвета Брестничка и Албена Каменова. Церемонията по награждаването се състоя на 6 ноември в Литературен клуб „Перото“ и бе излъчвана онлайн.

В категорията „Поезия“ отличие спечели Белослава Димитрова за „Месо и птици“. За публикувания поетичен превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова приз в категория „Превод“ получи Ирина Некит. Теодора Димова е лауреат на наградите в категория „Проза“ с романа   „Поразените“. „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева стана победител в категорията „Дебют“.

„Краят на днешната церемония е голямо начало за много хора, които се надявам да посегнат към номинираните и наградените книги и да ги прочетат, защото смисълът на всяка награда е именно да насочим светлината към тези малки бисери, които има в българската литература“, призова Светлозар Желев – ръководителят на сектор „Национален център на книгата”.

Издателка, поетеса и писателка Божана Апостолова получи наградата за цялостен принос за 2020 година на Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“. Наградата ѝ бе връчена от Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, който подчерта, че макар журито и ръководството на НДК да са излъчили своя фаворит за наградата, то голямата награда днес е за всички присъстващи, които пишат, издават и са на първа линия в грижата за духовността на всички четящи хора.

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

Журито на награди „Перото” през 2020 г. бе в състав: Елена Алексиева, Лора Филипова, проф. дфн Милена Кирова, Тодора Радева, проф. дфн Цочо Бояджиев.