„Не ставайте учители” призовава влиятелна американска учителка

Снимка: Varkey Foundation’s Global Education and Skills Forum 2015

Тази седмица онлайн изданието Education Weekly обърна внимание на призива на влиятелната американска учителка Нанси Атуел към младите американци да не стават учители, малко след като на 15 март 2015 получи наградата Global Teacher Prize в размер на 1 млн. долара от фондация Varkey, Дубай. При награждаването си тя казва, че за нея е чест да представя професията и чувства „всеки ден оправдан само от преживяванията си с децата в класната стая.”

След церемонията обаче Атуел гостува в предаването New Day по CNN където на въпрос какво би посъветвала студентите, които предвиждат да се посветят на преподавателска кариера, отговаря, че не би ги окуражила, освен ако не си намерят работа в частно училище. „Учителите в държавните училища са толкова ограничени от Common Core стандартите и тестовете, разработени да следят какво правят учителите с тях,” обяснява тя „че ако сте креативен, умен млад човек, не мисля, че сега е времето да се насочвате към преподаване, освен ако не смятате, че работата в независимо училище е за вас.“

В интервю за HuffPost Live Атуел повтаря резервите си към Common Core стандартите и сравнява изискванията към учителите с „усмирителни ризи когато става дума за общуването с децата, въпросите към децата и това, което им се предлага в класната стая.” С дължимото уважение към учителите, особено тези по езици, Атуел казва още, че съсредоточаването върху подготовката за тестовете в училищата оставя малко възможности да се наблегне на ползите от четенето и писането. Тя би искала да види по-голям акцент върху оценяване на представянето в училище. „Наистина би трябвало да разглеждаме какво постига всяко дете в отделните дисциплини, реално и със собствени сили.”

Нанси Атуел е изтъкната американска учителка по английски език, която преподава четене и писане вече 42 години. В момента е преподавател в Center for Teaching and Learning, демонстрационно училище с нестопанска цел в щата Мейн, сред чиито основатели е и тя. Атуел е автор и на няколко книги за преподаването на езици.

Фондация Varkey, чийто почетен председател е бившият американски президент Бил Клинтън, има за цел подобряване на обществения имидж на учителската професия като награди работата на изключителните преподаватели.