Не си отивай, татко. Не си отивай, приятелю!

Поредицата „Европейски разказвачи XX-XXI век“ на изд. ЕМАС запознава читателите с колоритни писатели от различни страни. Такъв е Давид Машаду – автор с португалски произход, спечелил известност най-напред с романите си за деца, а после и с тези за възрастни. „Томаш и носорогчето“ е единственото заглавие на автора, издадено на български език.

 

Един ден Томаш оставя бележка на майка си и напуска дома. Избягва от всичко познато, от топлината и сигурността, от спомените и скръбта, но най-вече от разяждащата вина. Нещастен случай отнема живота на баща му и момчето е убедено, че причината е именно то. Затова затваря вратата на досегашния си живот и заминава за големия град. Надеждата му е там да намери чичо си и да получи помощ.

„Баща ми изчезна, а празнината, която остави след себе си, е колкото Вселената. Боя се да не се загубя в това безкрайно пространство, да не знам как да изляза от него, да остана тъжен завинаги. Щеше да е по-лесно, ако имаше някакво обяснение. Но нямаше никакво обяснение.“

Пристигайки в големия град, Томаш се сблъсква само с беди и страхове. Но най-лошото от всичко е, че през страната минава ураган, помитащ всичко по пътя си. Момчето оцелява през страшната буря, а когато отваря очи, заварва един подгизнал, кален и студен свят, просмукан от озлобление. Пътят му го среща с малко носорогче, откраднато от контрабандисти, и това познанство променя всичко.

Томаш вярва, че присъствието му носи нещастие и опасност и затова страни от всеки, който би поискал да прояви добрина към него. Дните, прекарани с носорогчето обаче му помагат да разбере, че в живота сигурна е единствено непредвидимостта.

„Тази свобода го застигна като куршум, който неочаквано остави в гърдите му следа от дълбока скръб. Защото той не беше виновен и змията не беше виновна, и конят също не беше виновен. Беше инцидент: съвкупност от случайни събития, чийто резултат е просто една случайност.“

Освен „история на едно твърде невероятно приятелство“, „Томаш и носорогчето“ е великолепен разказ за вината, опустошаващата вътрешния ни свят. За обвинителните и себенаказващи гласове в нас, които не ни позволяват да потърсим помирение. За животинските ни инстинкти, които ни помагат да оцелеем въпреки всичко.

Ако и това не е достатъчна причина да си подарите тази история, то знайте, че книгата е включена в международния каталог „Бели гарвани“ 2019 като препоръчвана книга за деца от Португалия. Нямаме съмнение, че ще направи и вас част от едно пътешествие, водещо към дома и опрощението.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.