„Не събуждайте дракона!“, ако го обичате

Когато чуят „интерактивна книга“, повечето възрастни си представят приложение за смартфон или таблет, чрез което книгите оживяват. Така е, интерактивните електронни книги се нуждаят от устройство, за да разкрият очарованието си пред децата. Но добрата стара хартиена интерактивна книга се нуждае само от добре замислена история и дете, което да поиграе с и чрез нея.

Към интерактивните книги вероятно можем да причислим всички издания с тактилни елементи, панорамните книги и онези от типа „бутни-плъзни-дръпни“. За тях не е трудно да увлекат детето да играе. По-голямото майсторство е да създадеш толкова въздействащ текст или илюстрации, че да повлияеш на читателя единствено чрез тях.

Единствената печатна книга на български, която доскоро влизаше в категорията ми „Гениални интерактивни хартиени издания“, беше „Натисни точката“ на Ерве Тюле (изд. „Фънки букс“). Изчистените бели страници с жълти, сини и червени точки осигуриха на мен и детето ми (а и на доста пораснали приятели) часове игра.

Вал Стоева и Даниел играят с „Натисни точката“ / Снимка: личен архив, фотограф: Емануела Станоева, Emotion Studio

Безспорно арт издание, „Натисни точката“ не успява да грабне вниманието на всички родители, за да достигне до децата и да им разкрие своята интерактивност. Това обаче може да постигне новата поредица за дракона на Бианка Шулце, която излиза с логото на изд. „Фют“.

Двете книги, издадени до момента, приканват читателя да издава звуци, да гали дракона, да пее песни за рожден ден или да измисля чудесни прилагателни, за да повдигне настроението на големия червен звяр. Именно това ги прави интерактивни – взаимодействието на дедето с текста и илюстрациите; изпълняването на реални действия, провокирани от напечатаните букви по листовете.

Не събуждайте дракона!

„Шшшшшт! Тихо! Пазете тишина!

Току-що с мъка приспахме най-пакостливия и най-непослушен дракон… Затова отгърни страницата бааавно, мноооого бавно и внимавай…“

 

Докато родителят чете, детето слуша промяната в интонацията, участва чрез издаване на звуци, галене на бодливи гърбове, почукване по врати, удряне на барабани и люлеене на книгата. Децата следят със затаен дъх, вълнуват се и участват активно в шумната първа част, за да се изморят и да заспят по-лесно, когато четенето приключи.

Бианка Шулце е създала история, която най-напред вълнува силно детето, то участва активно, а после заспива доволно. Изпълнената мисия (да се приспи огромният дракон) носи удовлетворение и гарантира, че и утре детето ще може да играе вълнуващата игра.

Кой обича дракона?

Добре познатият дракон е в лошо настроение – надявал се е да празнува Деня на приятелството, но всичките му приятели трябва да работят именно тогава. Когато драконът е в лошо настроение, нещата могат да излязат извън контрол. Затова на помощ се притичва слушателят, воден от гласа на родителя.

Детето е поканено да брои до десет, да маха на готвачите, да измисля мили и приятни думи, да разсмива дракона, да пее и танцува… За разлика от „Не събуждайте дракона!“, тази книга е по-подходяща за четене през деня, защото е пълна с активни занимания, които ще раздвижат тялото и ума на детето.

Още идеи за родителите

Гласът на родителя е водещият инструмент за работа – той произнася протяжно обозначените думи, изрича с по-силен глас онези с главни букви и следи за размера на шрифта – той подсказва как да се прочете историята. И двете заглавия позволяват активно участие на детето в четенето, поставят го в позиция да се забавлява и да пренесе върху други издания знанието, че всяка книга предлага игри.

В „Не събуждайте дракона!“ Бианка Шулце е включила техники за приспиване, а в „Кой обича дракона?“ – идеи за физически игри (скачане, танци) и раздвижване на ума (броене до десет, изричане на добри думи).

Ако искате книгите да са още по-интересни и въздействащи за детето, изпълнявайте заедно с него поставените задачи. Така ще му покажете, че и вие се забавлявате при четенето, което пък изпраща силни позитивни сигнали.

Илюстрациите на Самара Харди са приятни, нежни и симпатични. Те са по-универсални от арт точките на Ерве Тюле и ще допаднат на по-широк кръг родители.

Ако мога да отбележа минуси на изданията, те са меките корици и твърде тънката хартия, която не би издържала на многобройните очаквани четения. За сметка на това цената е достатъчно ниска, че да се запасите с по няколко екземпляра.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.