Национална награда „Константин Константинов”

Докато чакаме отварянето на линиите за гласуване в „Бисерче вълшебно“ 2015, продължаваме с представянето на националните ни награди, свързани с детската книга. 

Наградата „Константин Константинов“, носеща името на родения в Сливен писател, започва да се връчва през 2004 г., след като е учредена от Министерството на културата, Национален център за книгата към Министерството на културата, РБ „Сава Доброплодни”, Община Сливен и Ротари клуб – Сливен. От тогава до днес се присъжда всяка година за принос в книгоиздаването, посветено на децата в следните четири категории за: цялостен принос (голяма награда), издателство, автор и илюстратор. Отличията (пластика, диплом и парична сума) се връчват на официална церемония през месец май в град Сливен по време на Националния фестивал на детската книга.

Носителите на Националната награда „Константин Константинов” се определят на конкурсен принцип, като предложенията за голямата награда за цялостен принос не се правят от самите кандидати и могат да се получат само веднъж. Кандидатите за останалите три категории сами подават своите документи за участие в конкурса: формуляр, два екземпляра от изданията, придружени с мотивирано предложение, като право на включване имат само първи издания, излезли през предходната година. Изборът на носителите на наградата се прави от специално жури, включващо членове от институциите-учредители, а председателят му се определя на ротационен принцип. Съставът му се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата.

Крайният срок, в който може да се подават предложения за кандидатстване, е 10 април. Те се изпращат на адрес: 8800, гр. Сливен, ул. „Никола Карев” 1, РБ „Сава Доброплодни” за Националната награда „Константин Константинов”.

Валери Петров е първият носител на голямата награда за цялостен принос, а тази за издателство е връчена на „Фют”. Сред следващите носители на наградата за цялостен принос са имената на: Георги Константинов, Катя Воденичарова, Леда Милева, Марко Ганчев, Иван Цанев, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Георги Мишев, Панчо Панчев.

Илюстраторите, чиито труд е отличен през годините, са: Спас Спасов, Ралица Мануилова, Петър Станимиров, Олег Топалов, Ясен Гюзелев, Борис Стоилов, Пенко Гелев. Освен „Фют” награди за издателство са получавали и „Хермес”, „Жанет-45”, „Златното пате”, „Егмонт България” и „Дамян Яков”.

В категорията „Автор“ носители на Национална награда „Константин Константинов” са: Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова – Юлка, Весела Фламбурари, Ангелина Жекова, Божана Апостолова, Анета Дучева – Ферман.

Още за Националната награда „Константин Константинов” и Национален фестивал на детската книга може да научите на официалните страници на РБ „Сава Доброплодни” http://reglibsliven.iradeum.com и на фестивала: http://childbookfest.iradeum.com

Екипът на сайт „Детски книги“ изказва своята благодарност към д-р Росица Петрова – Василева, директор на РБ „Сава Доброплодни”, гр. Сливен за предоставената информация.

Автор: Катя Кирилова