6+5 пакостливи предложения за Хелоуин

Наближава краят на октомври, а с него и така оспорваният празник Хелоуин. Много родители са против отбелязването му по какъвто и да било начин, други пък с готовност се включват в детската веселба. Едно е сигурно – за децата това е един доста забавен ден, в който могат да се маскират страховито (или да носят рокля на любимата принцеса) и да изядат толкова лакомства, колкото успеят да поберат. В случай че и вашето дете очаква с нетърпение бонбоносъбирането и страховсяването, сме подбрали множество тематични заглавия, които ще предизвикат възторг у малките (и младите) читатели.

„Франклин се маскира“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“

Любимият на децата между 3 и 7 години Франклин няма търпение за вечерния маскарад по случай Хелоуин! Той преравя сандъка с костюмите от минали години и се чуди как да се облече, така че никой да не го познае. На тържеството има весели игри, страшни предизвикателства, неизброими лакомства и…един истински призрак! Кой ли стои зад образа на призрака? И къде ли е мечето Рошко тази вечер?

„Агата: Малко смелост“ от Александра Георгиева, изд. „Мармот“

Агата е развълнувана от предстоящото тържество за Хелоуин, но и се тревожи, тъй като не проумява защо децата от класа й толкова се подиграват на плахата Ивка. Не разбира и защо на Ивка й е така трудно просто да си поговори с тях. На празника с маски обаче се случва нещо неочаквано! Костюмът помага на Ивка да събере смелост и да направи това, което не се е осмелявала преди. А книгата пък помага на читателите на 5-8 години да научат какво е емпатия и как да погледнат през чуждите очи.

„Пуфи и Брунхилде“ от Барбара Кантини, изд. „Робертино“

Запознайте се с Пуфи, симпатичното черно коте с бяло връхче на опашката. Всеки път, когато то си пожелае нещо силно, се чува „Пуф!“ и започват да се случват необичайности. Запознайте се и с Брунхилде, малко момиче с буйна коса, което вечер се упражнява, за да стане истинска вещица. Тя обаче има голям проблем – за да се яви на летателния си изпит, трябва да има котка. Както се досещате, срещата им е неизбежна! А обучението за вещица е толкова комично, че със сигурност ще разсмее читателите между 7 и 10 години.

„Мортина: история, от която да умреш от смях“ от Барбара Кантини, изд. „Кибеа“

Мортина е необикновено момиченце, защото кожата й е със сивкаво-зеленикав оттенък, кръглите й очи са обрамчени от наситено лилави сенки (страхотен цвят!) и… ами, може да отделя всяка част от тялото си. Казано направо, тя е зомби! За нея това е напълно нормални и тя живее щастливо с леля си Упокойна във Вила Упадък със своята хрътка албинос Скръбен. Единственото, която я измъчва е забраната да се показва пред децата от недалечното село и да се сприятелява с тях. За всеки проблем има решение и в случая това е предстоящият Хелоуин. Съвсем правилно Мортина преценява, че в тази вечер може да се присъедини към другите маскирани деца – просто няма да е необходимо да се маскира като чудовище. Дали обаче планът й ще проработи? Поверете я на детето си между 8 и 13 г. и нека то установи само.

„Детективска агенция Мама и аз: Престъпление на Хелоуин“ от Лучия Вакарино, изд. „Фют“

Поредицата „Детективска агенция Мама и аз“ (за деца на 8-12 години) разказва за Емили и майка й Линда, които неочаквано се сдобиват с къща и частна детективска агенция в градчето Блосъм Крийк. В книгата жителите на града се подготвят ентусиазирано за хелоуинското празненство, което ще се проведе в кметската къща. Неочаквано, насред забавлението се чува изстрел! След първоначалната суматоха става ясно, че жертвата е човек, маскиран като Смъртта. То се знае, „Детективска агенция Мама и аз“ запретва ръкави, за да разкрие извършителя на престъплението…

„Икабог“ от Дж. К. Роулинг, изд. „Егмонт“

Действието в „Икабог“ не се развива на Хелоуин, дори не се развива и в познатия ни свят, а в благоденстващата и изобилна страна Корнукопия. Изглежда, че всички в нея са щастливи и доволни…но това далеч не е така. Царят на Корнукопия е заслепен от лъжите на лукавите си съветници Спитълуърт и Флапун, които кроят планове как да вземат властта в своите ръце. В красивото царство има кътче, наречено Маршландия, което е негостоприемно и враждебно и където властва звярът икабог. Никой не е виждал икабог, но слуховете и разказите за него смразяват кръвта. Междувременно, Дейзи и Бърт са две деца, които против волята си са въвлечени в лицемерната игра на Спитълуърт и Флапун. Атмосферата в книгата е мрачна и сурова и сблъсква читателите (8-12 години) с теми, присъщи на света на големите.

Ако ли пък прочетете някое от заглавия и сте жадни за още, то можете да хвърлите око и на находките ни от предишни години!

А на вниманието на уверените и пораснали тийнейджъри можем да предложим класическите: „Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд, „Чудовището на Франкенщайн“ от Мери Шели, „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ от Робърт Л. Стивънсън, както и „Дракула“ от Брам Стокър.

Желаем ви страховито четене!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.