„Нарисувай ми овца“, каза на Дамян Дамянов „Малкият принц“

Струва ми се, че почти няма издателство, което да не предлага свое издание на „Малкият принц“. След отпадането на авторските права за книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери на пазара се срещат всякакви издания, в различни формати, с нови и стари илюстрации, в широк ценови диапазон. Сред всички тях едно изпъква много ярко заради абсолютната си различност – онова на изд. „Сиела“ с пластики на Дамян Дамянов. 

В началото доста се съпротивлявах да го разгледам, защото и аз (като повечето възрастни – никога нищо не разбирам) обичам да се придържам към добре познатите ми неща. Но след като авторът на пластиките Дамян Дамянов сътвори книжката „Нарисувай ми овца“, пълна с различни задачи и творчески занимавки, реших да изляза от удобния сандък, в който се бях настанила (като овцата) и да прочета „Малкият принц“ във версията на Дамян.

Текстът на книгата е същият, който всички възрастни познават и цитират непрекъснато във Фейсбук. Но преводът е напълно нов, осъвременен и е дело на Валентина Бояджиева. Чете се бързо, лесно и приятно, а е съпътстван и от рисунките и пластиките на Дамян Дамянов. Вярвате или не, бях взела и старото издание да правя сравнения и… направо се зачудих защо ми е било необходимо толкова време да се обърна към този модерен и много близък до децата вариант. Освен това, книгата е в по-голям формат, шрифтът е изключително приятен, хартията е луксозна, а кориците – твърди. И на всичкото отгоре цената също е напълно приемлива, даже ми се стори ниска.

Срещата на Дамянов с Малкия принц не спира тук. Вдъхновен от произведението на Екзюпери, илюстраторът създава книгата за игра и оцветяване „Нарисувай ми овца“ (изд. „Сиела“). Подходяща за любители на игрите от 6 до 10 години, тя предлага различни задачи за развиване на въображението, фината моторика и любовта към… четенето. На страниците ще откриете цитати от „Малкият принц“, свързани с дадена задача: какво е глътнала боата на рисунката; открий слоновете; колко звезди си мисли, че притежава бизнесменът. Има множество идеи за хартиени макети – на овца, самолет, сандък, роза. Любопитната информация, подбрана от Дамян, ще спечели вниманието на малчуганите – например на баобабите, за фенеците. Вдъхновяващите опити – направи си вулкан или фенер с лимонова батерия – също ще предизвикат любопитството на младите учени. Кръстословици, детективски задачки, поп-ъп картичка и дори настолна игра – това също присъства в „Нарисувай ми овца“. Впечатляващо, нали?

 

А когато децата ви си отдъхват от игрите в книгата, не пропускайте момента да им прочетете историята на Антоан дьо Сент-Екзюпери… Това е един от най-сигурните начини да ги запалите да четат любимите ви истории!

„- Моля те… нарисувай ми овца!

– Какво?

– Нарисувай ми овца.

Скочих на крака, сякаш ме беше ударил гръм. Силно разтърках очи. Внимателно се огледах. И видях едно съвсем необикновено момченце, което ме гледаше със сериозните си очи.“

– „Малкият принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери

Автор: Вал Стоева