Нарекоха новооткрит грузински бръмбар на Нийл Геймън

Грузински зоолози кръстиха новооткрит бръмбар от семейство Бегачи на името на британския писател Нийл Геймън, научаваме от сайта на международния журнал по зоология Zootaxa. Pterostichus neilgaimani е открит в свещена гора край Хевша в Източна Грузия.

Като причина за откритието се посочва историята на региона. След преустановяване на предхристиянските ритуални жертвоприношения са въведени строги мерки за опазването на гората. Благодарение на тях, много животински и растителни видове, изчезнали от други свои местообитания в резултат на човешката дейност, устояват и процъфтяват. Гората е съхранена непокътната в продължение на векове и запазва така наречените от науката „първоначални условия“. Учените, на които дължим описването на бръмбара, посвещават находката си на Геймън „за връщането на това, което е забравено“ – главна тема на редица творби на писателя.

Геймън е един от най-популярните британски автори на фентъзи, къси разкази, графични романи и комикси в Обединеното кралство. Носител е на редица престижни награди, сред които „Хюго“, „Небюла“ и „Брам Стокър“, както и медалите „Нюбъри“ и „Карнеги“. Последната му книга е „Скандинавска митология“, а сред най-известните му творби са „Американски богове“, „Звезден прах“, „Океанът в края на пътя“, „Коралайн“, „Книга за гробището“, „За щастие, млякото“, както и красивата „Спящата и вретеното“, илюстрирана от Крис Ридъл. Геймън е пламенен защитник на библиотеките и четенето.

Илюстрация на корицата: Freepik