Как да откриеш дракон?

През 2012 г., според китайския календар, настъпи годината на Дракона.

Това митично, непредсказуемо, но и много вълнуващо животно присъства в доста от старите, а и от съвременните фантастични истории. То сигурно вълнува въображението на мнозина от вас, както и моето. Затова, когато подариха на Карин „Наръчник на изследователя: ДРАКОН“, не се стърпях да я прочета. Научих странни и неизвестни за мен факти за всички видове дракони, срещащи се по света.

Има различни видове от страховитите същества – с пера, с люспи, добри и много лоши, огнедишащи… Някои са се срещали в Южна Америка, други – в Европа, а за азиатските представители въобще да не отварям дума! Общото между всички дракони обаче е любовта им към знанието и съкровищата.

От наръчника научих как живеят драконите, по колко яйца снасят и как се отглеждат бебета – дракончета. Знаете ли за колко години едно малко достига пълния си размер от над 25 метра? А на колко години се учат да летят бебетата? Кога напускат семейното гнездо? Ако ви кажа, няма да е хич интересно!

Освен информацията за живота им, прочетох и някои от световните приказки за дракони. Най-много ми хареса скандинавската, за Нидхок. Защо? Защото току-що приключих една книга за тийнейджъри от поредицата за Никола Фламел – „Магьосникът“. В нея обаче историята за Нидхьог (така беше написано името му) и за световното дърво Игдразил е маалко по-различна. Къде е истината? Няма значение, важното е, че и двете истории са ужасяващо страхотни!

А знаете ли, че драконите от Изтока и тези от Запада са доста различни? Уши на бик, рога на елен, люспи на риба, корем на мекотело… Хайде да ви видя сега! За кой вид е описанието? Знаете ли, че има четири вида дракони в Китай, които пазят различни неща? Тиен-лунг, Шен-лунг, Тай-лунг и Фут`с-лунг – всичките звучат много яко и все пак…в табличката с думата дракон на различни езици, най-млого ми хареса как звучи на унгарски. На вас на кой език ви допадна най-много?

О, щях да забравя: накрая има и макет за сглобяване! Харесвате ли подобни игри? Чудесно, аз също 🙂