Наръчник „За родителите. Въпроси и отговори“

„За родителите. Въпроси и отговори“ на Юлия Гипенрейтер (изд. „Колибри“) е от книгите, чиито заглавия ясно насочват към съдържанието, което можем да очакваме. Това, което ще открием в 152-те страници са именно отговори на въпроси, като: Как да се справим с ревността, страховете, с чувствителните деца; какво да кажем на детето при нещастен случай в семейството; как да развиваме детето  в самостоятелност; как да му създадем увлечения, психологически комфорт; какво да предприемем при проблеми в училище и още много въпроси, свързани с общуване, взаимодействие с околните, дисциплина и непослушание.

Често чувам родители да казват, че са запознати с множество теории, добри съвети и препоръки по важната тема отглеждане на деца, но когато става дума за конкретни ситуации, пристъпването към самото действие изисква определени умения и опит. А действието на родителя е свързано и с адекватно общуване с детето, което често ни затруднява. За наше улеснение, в книгата на Юлия Гепенрейтер, наред с отговорите, поднесени чрез въпроси, зададени към нея от родители, авторката предлага и хипотетични диалози, които можем да водим с децата си в конкретни ситуации, напр.:

– С теб сега ще измием чиниите. Нали обичаш да правим всичко заедно? Аз също.

Ако детето каже „Не искам“, може да му отговорите:

– Случвало ми се е и на мен да не искам нещо да направя, случва се и на нас, възрастните. Но сега непременно трябва да го направим.

Предимството на книгата е, че предлага изключително кратки и конкретни отговори, а ситуациите са толкова многообразни, че всеки би се разпознал в някои от тях – себе си като родител или децата си. Ако пък не намерим точния отговор на индивидуален въпрос, то със сигурност ще попаднем на някоя нова идея, която да ни вдъхнови да потърсим сами своя отговор или да изпробваме някой удачен съвет, приложен при подобна ситуация. 

Автор: Жанета Христова 

гещалт консултант и психотерапевт,

автор и водещ на програма S.E.N.S.E