Най-страшните герои от приказките са… патиците!

Днес е Хелоуийн и по улиците очаквано ще плъзнат малки и големи скелети, вампири и вещици. Кървавите усмивки ще греят на детските лица, а пакостите несъмнено ще са на почит. Какво обаче знаем за този празник, привнесен от чужбина? И по-важното – има ли полза от него за децата освен радостта от маскарада?

Не се знае кога точно възниква празникът, познат още като Вси Светии. Самата дума Hallowe`en се появява около 1745 и има връзка с шотландския термин за вечерта преди Вси Светии, която може да се разглежда и като „света вечер“.

Корените на празника обаче са още по-назад в историята и са свързани с келтската Нова година Сануин (Самайн, Samhain), отбелязвана в края на октомври. Келтите вярвали, че в този ден мъртвите се връщат на земята да търсят живи тела, в които да се вселят. Затова те обличали колкото се може по-страшни костюми, за да приличат на мъртъвци. По-късно папа Григорий IV, в опит да подмени езическия ритуал, въвел празника Вси Светии за прослава на светците и мъчениците. Все пак традицията на маскарада се е запазила и до днес, а деца с тиквени фенери, маскирани като таласъми и вещици бродят по улиците в нощта на 31. октомври до днес. 

Макар празникът да не е нито християнски, нито пък български, той е чудесен начин децата да преодолеят страховете си. Ужасяващите същества, които се предполага, че се появяват в нощта на Хелоуийн, населяват фолклорните приказки и истории за техните зли дела се предават през поколенията, всявайки ужас у децата. Въображението на малчуганите работи на много по-бързи обороти от нашето, а страховитите герои оживяват в детското съзнание изключително ярко. Разбира се, психичното съзряване на детето се нуждае от образите на вещици, вълци, вампири и чудовища, за да си изгради представа за доброто чрез образа на злото. А погледнато от тази плоскост, Хелоуийн е чудесен повод да помогнем на малчуганите да преодолеят страха си, влизайки под кожата му чрез своята маскировка.

За да проверим кои са героите, които най-много плашат вас, читателите ни, заедно с изд. „Софтпрес“ ви предизвикахме да споделите с нас най-големия си кошмар – онзи герой от книгите, който никога не бихте искали да срещате. Обещахме и награда за най-оригиналното предложение – книгата „Приказки страшни за деца безстрашни“. Както и очаквахме, голяма част от вас споделят и собствените ни детски страхове от Големия лош вълк, вещиците, Мирилайлай, великанът от „Палечко“ и баба Яга от приказката „Хензел и Гретел“. Сигурни сме, че и вие като нас сте се гушили в прегръдката на мама, опитвайки се да прогоните страха към персонажите и сте си обещавали, че НИКОГА няма да говорите с непознати например.

Едно от предложенията ви обаче ни изненада и ни накара да се замислим, че тъкмо най-безобидните герои могат да са най-опасни:

„Тук останките им тленни
се търкалят едро смлени
и след малко сладко-сладко
ги излапват двете патки.“

Предложението на Божидар Пангелов за двете патки от историята „Макс и Мориц“ на Вилхелм Буш ни се стори най-оригинално. Затова той ще получи и наградата ни – чудесното издание с твърди корици „Приказки страшни за деца безстрашни“ (изд. „Софтпрес“), в което са събрани девет истории – всяка от страшна по-страшна. Ще очакваме Божидар да ни изпрати адрес за доставка на наградата на мейл igra@detskiknigi.com.

Благодарим ви, че споделихте с нас най-големите си кошмари. Не пропускайте да ги победите чрез страховитите костюми довечера. И по-важното – не забравяйте утре да отбележите Деня на народните будители!

А ето и някои от детските книжки, свързани с деня на Хелоуийн и със страшните същества, които ще срещнете довечера: