Най-добрите книги за деца в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са…

Преди броени дни приключи онлайн-гласуването в първата за България годишна награда „Бисерче вълшебно“ 2013 за най-добра детска книга, избрана от самите деца.

В гласуването се включиха 1391 деца от цялата страна, които получиха своята специална грамота за почетно жури, а 9 от всички гласували грабнаха и големи награди – колела и комплекти с книги.

Но кои са най-добрите книги, избрани от българските деца?

Трето място в категорията „Млади читатели“ печели книгата „Феите на цветята – приказна книга за момичета“ от Фредерик Уорн с цели 58 гласа. Тя получава грамота от наградата „Бисерче вълшебно“ 2013.

Второ място в категория „Млади читатели“ получава книгата от поредицата „Ейми разговаря с животните: Загадъчният котарак“, подкрепена от 78 деца. Тя също получава грамота.

Ето какво казват гласувалите деца за книгата, поставена на първо място в категорията „Млади читатели“:

„Книгата ми харесва, защото ни учи на добро“; „Защото всеки трябва да знае къде да си изхвърля боклуците“; „zashtoto chrez tazi kniga se razbira kolko e gadno navsqkade da e mrasno za tova glasuvaite i izchistete svoiqt grad ili selo“.

Досетихте ли се вече?

Божана Апостолова - Малката Божана в деня на боклуцитеПървото място отива при…“Малката Божана в деня на боклуците“ на писателката Божана Апостолова. Цели 122 деца са определили книжката за малката Божана  като любимо тяхно четиво и са подали ръката си, извеждайки книгата на върха! Благодарение на тях книгата грабва първата статуетка в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 в категорията „Млади читатели“!Пластика "Бисерче вълшебно" 2013

Гласуването в категорията за млади читатели бе изключително напрегнато. Най-хубавото е, че всяка книжка, включена в списъците, е намерила свой малък приятел, който да даде гласа си тъкмо за нея.

В категорията за големите гласуването също бе много напрегнато, а разликите между първия и втория са само няколко гласа!

На трето място децата са поставили книгата от поредицата „Това съм аз, Луси! Щуро лято“, събрала цели 41 гласа.

На второ място с 61 гласа се е настанил един принц, но не какъв да е, а котешки! Той е творение на автора Майкъл Морпурго и се нарича „Каспар, котешкият принц“. Каспар е успял да привлече на своя страна цели 61 деца, дали гласа си са него. Затова получава и грамота.

Ето какво казват запалените читатели, гласували за победителя:

„Тя е една пленяваща книга – през цялото време държи читателя в напрежение, до сетния дъх“; „Това е най-интересната книга която някога съм чела! Харесвам всичко в нея – от сюжета до героите, абсолютно всичко“; „Бих била много щастлива, ако тази книга спечели, защото съм сигурна, че който е прочел и една страница от нея ще я оцени. Самата аз я прочетох за първи път на едни дъх и от тогава на сам сигурно съм я препрочитала поне десет пъти“; „Героите в книгата са невероятни – смели, умни, красиви, забавни (и всеки със своя тайна) те са всичко, от което една хубава книга се нуждае. Честно казано аз често си представям как съм героиня от книгата и много се забавлявам“; „Аз мисля, че книгата …трябва да се класира на 1-во място, защото според мен, започнеш ли да четеш първата страница на тази книга, скоро не спираш“!

Знакът на АтинаЧудите ли се коя е тази толкова вълнуваща за запалените читатели книга? Няма да ви държим повече в напрежение: статуетката на „Бисерче вълшебно“ 2013 в категория „Запалени читатели“, която отива при книгата на Рик Риърдън „Знакът на Атина“ от поредицата героите на Олимп, събрала цели 64 гласа!

На книгите-победители честито!

Разбира се, останалите номинирани заглавия също са чудесни, затова ви приканваме да прочетете и някоя от непознатите за вас книги, пък кой знае… може да откриете нови приятели, да пътешествате в непознати земи и да откриете цели нови вселени…

Следете страниците ни, за да видите снимки от самото събитие и да разберете кой грабна колелата-награди!