Най-четящите софийски деца стават посланици на Четенето

„Забавното лятно четене” ще се срещне със софийските деца на 30 май от 16 часа в Книжен център „Гринуич” (бул. „Витоша” 37). По време на събитието двете най-четящи деца от София за 2013 г. ще станат посланици на Четенето, а организаторите от Az-deteto.bg ще обявят новото в кампанията за 2014 г. – конкурс за къс разказ, есе или стихотворение.

В опит да мотивират децата да четат, посланиците на кампанията Стефка Янорова, Петя Кокудева, Силвия Лулчева, Марин Бодаков, Маги Благоева, Ивайло Захариев и Юлия Спиридонова – Юлка ще споделят свои мисли. Присъстващите ще имат възможност да се насладят на изпълнението на сопраното Ралица Ралинова на ария от операта „Вълшебната флейта“.

12-годишният Борис ще демонстрира читателски дневник, а Мария Дуковска, главен редактор на Az-deteto.bg, ще даде подробна информация за конкурса.

Кампанията „Забавното лятно четене“ цели да насърчи децата да четат като им възложи да си водят електронен читателски дневник. Стартът на тазгодишното издание бе дадено с кръгла маса на тема грамотността сред децата. Кампанията се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Azcheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.