Най-добрите приятели – крокодилът Гена, Чебурашка и Галя

В рубриката “Времевърт” ви връщаме назад във времето и ви срещаме с книги, които си струва да бъдат част от живота на децата – дори и с мъничко усилие от страна на родителите.

Ако сте над 30 години, може би си спомняте с умиление песничките на крокодила Гена и Чебурашка от детските ви години. Е, поне аз си ги спомням и дори от време на време си ги пускам. От историята на двамата приятели, обаче не си спомнях почти нищо. Затова можете да си представите колко се зарадвах когато видях, че издателство „Дамян Яков” са издали отново книжката „Крокодилът Гена“ на известния руски писател Едуард Успенски.

Историята започва, когато Чебурашка, който живее в тропическите гори, погрешка заспива дълбоко в сандък с портокали и неусетно пропътува с кораб морета и океани. Накрая пристига в една далечна и непозната страна.

Сега, да се разберем от самото начало. Чебурашка е „момче”, а не „момиче”. И понеже е доста странно създание, често му се налага да обяснява какво животно е. Представете си, той не знае! По тази причина не искат да го вземат и в зоологическата градина. Накратко, Чебурашка се оказва неизвестен на науката звяр. Той се настанява да живее в телефонна кабина пред магазин за преоценени играчки, но се чувства доста потиснат и самотен, докато не се запознава по обява с крокодила Гена. Гена работи в зоологическата градина като…крокодил, разбира се, и също има нужда от приятели. Скоро двамата се запознават с куклата Галя.

Тримата бързо разбират, че е много по-весело и приятно да прекарваш времето си с приятели, отколкото сам. Затова решават да открият дом на приятелството. Така започват техните опити да намират приятел на всеки, който търси такъв и дори злата и пакостлива баба Шапокляк с нейната мишка Лариска не успяват да им попречат.

В книжката ще срещнете кученцето Тоби, жирафката Анюта, двойкаджията Дима, маймунката Мария Францевна и много други. Всички те търсят приятели и ще ги намерят с помощта на Гена, Чебурашка и Галя. А Шапокляк и Лариска? Е, няма да ви издавам всичко. Ще ви подскажа само, че те ще си получат заслуженото.

Темата за приятелството е универсална за всяка възраст, независимо от времето и социалния контекст, в който се развива историята. Затова, а и заради симпатичните герои и чувството за хумор на Едуард Успенски, вярвам, че „Крокодилът Гена“ ще допадне и на днешните деца. Без съмение ще ви се наложи да обяснявате някои факти от социалистическата действителност, но това е само повод да споделите своите спомени и опит с децата си.

Приятно четене и не забравяйте да си пуснете и песничките, а след края на книгата, можете небрежно да споменете, че всъщност по нея има и сериал!